Tuncay Güney hakkındaki 'Çok Gizli' MİT belgesinde, Güney'in Veli Küçük'ün elemanı olduğu bilgisine yer verildi. Güney'in MİT'e ve JİTEM'e bilgi verdiği ortaya çıktı.

Tuncay Güney'le ilgili Çok Gizli MİT belgesini yayınlayan Bugün Gazetesi, Güney'in JİTEM elemanı olduğunu iddia etti. Bugün'ün yayınladığı MİT belgesinde, Tuncay Güney'den Veli Küçük'ün elemanı olarak bahsetiliyor. Güney hakkında daha önce MİT elemanı olduğuna dair iddia ortaya atılmış, MİT şahıstan bilgi alındığını belirtmiş ancak 'kayıtlı elemanımız' değildir demişti.

Mit değil, Jitem elemanı

İKi sayfalık "çok gizli" belgede Tuncay Güney"i takip eden MİT"in gizli dinleme kayıtlarının deşifresi bulunuyor. Ergenekon"un kilit ismi Güney, belgeye göre, Veli Küçük"e bağlı olarak JİTEM"de çalıştığını açıkça itiraf ediyor.

Takibi İran Masası yapmış
MiT"iN 07/02/1997 tarihli belgesi, Tuncay Güney"in iddia edildiği gibi MİT"in İran Masası"nda çalışmadığını, aksine takibin söz konusu birim tarafından yapıldığını gösteriyor. MİT, yaptığı açıklamada, belgeyi doğrulamıştı.

Gazeteciye JİTEM"den iş
GÜNEY belgeye göre, çalıştığı gazetede bir meslektaşına da JİTEM"in Kocaeli veya Giresun merkezinde iş teklif ettiğini belirtiyor. Susurluk"ta Veli Küçük"ün ortaya çıkarılması halinde Cem Ersever cinayetinin çözüleceğini söylüyor.

'Çok gizli' belgedeki gerçeği açıklıyoruz...

Ergenekon"un kilit ismi Tuncay Güney"in MİT elemanı olduğunun kanıtı olarak kamuoyunda günlerce tartışılan belge tam tersi çıktı. BUGÜN Gazetesi'nin orijinaline ulaştığı belgeye göre Güney, MİT"in takibindeki JİTEM elemanı...

Ergenekon Operasyonu'nun kilit ismi Tuncay Güney"in MİT"te çalıştığını gösterdiği iddia edilen belge tam tersi çıktı. Belge Güney"in JİTEM"de çalıştığını ortaya koyan MİT raporu. Aynı belge daha önce Tuncay Güney"in MİT elemanı olduğuna ilişkin kanıt olarak kamuoyunda günlerce tartışılmıştı. Buna göre Güney, 'İpek' kod adıyla MİT'in İran Masası'nda çalışan bir personeldi. MİT de ertesi gün belgenin kendilerine ait olduğunu fakat Güney'in personelleri olmadığını, şüpheli personel olarak takip edildiğini açıklamıştı.

VELİ KÜÇÜK EMRİNDE

BUGÜN"ün ulaştığı 07/02/1997 tarihli 'çok gizli' belgeye göre Tuncay Güney'i izleyen birimler, temasları hakkında MİT'e kapsamlı bir rapor sundu. Belgeye göre Tuncay Güney MİT'te değil Veli Küçük'ün emrinde JİTEM'de çalışıyordu.

Güney'in yaptığı görüşmeleri en ince ayrıntısına kadar takip eden birimin iki sayfalık raporunda şu ifadeler dikkat çekiyor: "Mezkur görüşmede Güney muhatabına, İbrahim Şahin ile Çatlı'nın birlikte görüntülendiği resimleri Kanal D'ye satan Haluk G'yi Mehmet Eymür'ün adamı Tuncay Özkan ile randevusunu kendisinin ayarladığını, adı geçenlerin görüşmeleri sırasında G'nin fotoğraflarını 2 milyar TL'ye Kanal D'ye sattığını, bu gelişmeler üzerine özel timcilerin G'yi hedef haline getirerek her yerde aramaya başladıkları.

ERSEVER"İN ÖLDÜRÜLMESİ

Çatlı ile Mesut Yılmaz'ın birlikte görüntülendiği resimleri ise bir DYP milletvekiline kendisinin sattığını, bu milletvekilinin fotoğrafların montaj olmadığına dair Emniyet Genel Müdürlüğü laboratuarlarından rapor aldığını. Son günlerde, kendisinin de komutanı olan Tuğgeneral Küçük hakkında Çatlı ile bağlantılı olduğu yolunda birçok haberin kamuoyunda yer aldığını, Hanefi Avcı'nın ifadesi ile de Küçük'ün zor durumda kaldığını, adı geçen generalin yaptıklarının ortaya çıkması halinde kendisinin de bu durumdan etkileneceğini, zira Cem Ersever'in öldürülmesi olayının da vuzuha kavuşacağını."

GAZETECiYE JİTEM"DE iŞ TEKLİFİ

İki sayfalık belgede Güney'in 7 Şubat 1997 günü Akşam Gazetesi yazı işlerinden B.A ile yaptığı görüşmenin detaylarına yer veriliyor. Tuncay Güney ile Akşam Gazetesi Yazı işleri çalışanı B.A arasındaki görüşmede yine aynı gazetede çalışan Fuat isimli çalışanın fotoğrafların pazarlanması aşamasında fazladan para istediği bu sebeple de sorunlar çıktığı gündeme geldi. Belgede söz konusu gazetecinin DYP'nin propaganda dergisini çıkarması karşılığında ayda 10 milyar TL alacağı bildiriliyor.

MiT BELGEYİ DOĞRULAMIŞTI

Kod adı İpek' haberiyle gündeme gelen Tuncay Güney'in MİT personeli olduğu bilgisi bu belgeyle yeni bir boyut kazandı. MİT tarafından yapılan açıklamada da "Haberde yer alan belge teşkilatımıza aittir. Fakat Güney, o dönem itibariyle şüpheli faaliyetleriyle dikkatimizi çeken ve üzerinde çalışma yapılan bir şahıstır. Bu bağlamda, Tuncay Güney kayıtlı bir haber kaynağımız değildir" denilmişti.

RAPORUN SON BÖLÜMÜ

Çok gizli raporun son bölümünde yer alan ifadeler ise şu şekilde: "Bahse konu DYP milletvekiline satmış olduğu fotoğrafları Jİ- TEM'den temin ettiğini, JİTEM'in elinde hali hazırda Tansu Çiller ve Oral Çelik'in birlikte görüntülendiği fotoğrafların da bulunduğunu, ancak arada komutanın bulunması nedeniyle mezkur fotoğrafları elde ederek satışa çıkaramadığını ifade etmiştir."


Bugün