Dr. Selma Kurtoğlu, “Anne-babaların çocuklarının gelişiminde dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan biri de ağız ve diş sağlığıdır. Dişhekimliği genel anlamda hep pahalı olarak değerlendirilse de 0-18 yaş aralığında yapılacak olan düşük maliyetlikoruyucu ve önleyicitedavilerlehemmaddi hem de manevi olarak yarar sağlayabiliriz. Çocuklar bebeklik çağında süt dişlerinin ağızda yer almasından itibaren diş hekimi ile tanışmalıdır” dedi.

Düzenli hekim kontrolü, yapılan dolgular, çocuğun hekim ile ilişkisinden kaynaklanan bilinçlenme, diş fırçalamanın alışkanlığının kazandırılması çocuğun ilerikiyaşlarda rahat etmesini sağlayacak olan en büyük kazançlardır diyen Kurtoğlu, “ Genel anlamda çocukluk çağında uygulanan koruyucu hekimlik uygulamaları, sürecin daha az zahmetli, daha az masraflı ve daha az ağrılı olmasını sağlar. Bu nedenle 0-18 yaş diş sağlığı ağırlıklı koruyucu hekimlik olmak üzere tedavilerde başta masraflı gibi görünse de uzun vadede masrafların azalmasına, kişilerin hem maddi hem de manevi açıdan rahat etmesini sağlayarak, gelecek nesillerin sağlıklı olması olmasını sağlayacaktır” dedi.

Çocukluk çağında diş hekimi ile kurulan diyalog çocuğun, hayatı boyunca rahat etmesini sağlar.Herhangi bir problem olmadan da diş hekimi muayenesi çocuğun ortama alışmasını sağlar. Düzenli olarak gittiği bir muayenehane, iyi ilişki kurduğu bir diş hekimi onu pek çok problemden kurtarır.

Ağız ve diş sağlığı çocuğun beslenmesini etkileyebilir.Çocuk sert besinler yemekten kaçar, yemekten sonra oluşan gıda sıkışmaları ağrılara neden olur. Çocuk için yemek yemek bir eziyet haline gelir. Süreklienfektedişler, çocuğun genel sağlığı için çok sakıncalıdır. Fokal enfeksiyon odaklarının bulunması , sık sık antibiyotik kullanması tercih edilmez. Bu nedenle yapılan çekimlerden dişsiz kalan çocuk yemek yiyemez. Bunun gibi olumsuz bir döngü çocuğunhem vücut sağlığını hem de psikolojisini olumsuz etkiler.
Kontrol altında tutulan çocuğun süt dişlerinde oluşan çürüklerin erken tespiti sorun büyümeden tedavi şansı verir. 6 yaş civarında süren sürekli azı dişlerininçürükten korunması için fissür örtücüler uygulanarak onların çürümesi engellenir.

Ortodontik açıdan kemik gelişimindeki bozukluklar erken tespit edilirse daha kısa vebasit tedbirlerle ile sorunların büyümesi önlenebilir. İhmal edilir ve önemsenmezse ileriki yaşlarda kısmen ortodontik tedaviyle ya da ameliyatlarla düzeltilebilir. Süt dişlerini erken dönemde kaybeden çocuklarda yer tutucu uygulanmaz ise sürekli dişlerin çene kemiğinde dizilişi gelecektebozulacağından,ciddi ortodontik tedavilere ihtiyaç duyacaktır. Bu maddi kayıpların yanı sıra zaman kaybına da sebep olacaktır. Çocuklarda 12-13 yaş sürekli dişlerin ağız içinde tamamen yer aldığı dönemdir. Ortodontik tedavidekemiksel müdahaleler bu zamandanönce yapılır. Çünkü bu dönemden sonra kemikselkaynaklı sorunlar kısmen ortodontik tedaviyle ya da ameliyatlarla düzeltilebilir.