Özbilen, göz hastalıkları ile ilgili merak edilenleri cevapladı. Katarakt tedavisi konusunda ileri seviyede olunduğunu belirten Özbilen, sarı nokta hastalığı hakkında da bilgiler verdi.

Çocukların göz sağlığı konusuna değinen Dr. Özbilen, çocuklarda göz bozukluklarının nasıl anlaşılacağını anlattı.

Eda: Bize gözün genel yapısından bahsedebilir misiniz?
Turgay Özbilen: Göz görme işlevini gören en önemli organımızdır. Göz kapakları, kornea, iris, lens, retina, görme siniri ve beyinde onu algılayan beyin korteksi olmak üzere bir sistemden oluşuyor. Göz aynı zamanda dengeyi sağlamakta, sosyal iletişimde göz teması kurmakta ve estetik anlamda işe yarayan bir organımızdır. Bu bölümlerde oluşan sorunlar yaşanınca, görmede, kısmen ya da tam kayıplarla sonuçlanabilen sorunlar yaşanmaktadır.

Eda: Yaşa bağlı bulunan göz hastalıkları tedavi edilebiliyor mu?
Turgay Özbilen: Modern tıp ile beraber genelde tedavi edilebiliniyor. En sık karşılaştığımız hastalık katarakttır. Katarakt göz içerisindeki lensin kesifleşmesidir. Kataraktın tedavisinde çok ileri bir seviyedeyiz. Bu hastalık pek çok olanak ile çok iyi şekilde tedavi edilebiliniyor.

Eda: Katarakt nasıl tedavi ediliyor?
Turgay Özbilen: Katarakt tedavisi, göz üzerindeki kesif lensin alınıp göz içine uygun yapay merceklerin takılmasıyla görme yeniden sağlanıyor.
Göz tansiyonu hastalığı ise her yaşta görünse bile genelde ellili yaşlarda görünen bir hastalıktır. Bu hastalıkta ise gerek cerrahi tedaviler, gerekse damla tedavisi ile hastayı iyileştirebiliyoruz.

Eda: Sarı nokta hastalığı nasıl bir hastalıktır? Neden oluşur?
Turgay Özbilen: Sarı nokta hastalığı yaşlılığa olarak bağlı görme merkezinin bozulmasıdır. Bu hastalığın belirtisi çarpık görmedir. Sarı nokta hastalığına yakalanan bir hastada görüntünün yamulması, çizgilerin kırılması, netliğin sağlanamaması, görüntünün tam ortasında gri bir noktanın olması ve bu noktanın gittikçe büyümesi şikâyetleri olmaktadır.

Eda: Sarı nokta hastalığının sebepleri nelerdir?
Turgay Özbilen: Kötü yaşam koşulları, kötü beslenme, alkol, sigara, kahve ve kolanın fazla tüketilmesi, güneş ışınlarına fala maruz kalmak başlıca nedenleridir.

Eda: Sarı nokta hastalığın tedavi edilmezse ne gibi sorunlarla karşılaşılıyor?
Turgay Özbilen: Eğer sarı nokta hastalığı kişide aktif ise ve tedavi edilmediği taktide yüzde yüz yasal körlük ile sonuçlanmaktadır. Yasal körlük ise, her iki gözde yüzde 10"un altında görme ve günlük işlerini yapmakta zorlanma şeklinde oluyor. Bu körlük tamamıyla ışığı kaybetme değildir. Ancak görüntünün tam ortasında büyük siyah bir noktanın oluşmasıdır.

Eda: Çocuklarda görülen en sık göz hastalığı nelerdir?
Turgay Özbilen: Çocuklarda görülen en sık göz hastalığı doğuştan olan göz sulanması, yaşın ilerlemesiyle medyana gelen şaşılık ve kırma kusurlarıyla karşılaşılmaktadır.

Eda: Çocuğumuzun gözünün bozuk olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Turgay Özbilen: Bu durumu genelde yürümeye başladığında ya da 6. aydan sonra göz ile takip etmeye başladığı zamanlarda göz iletişiminin kurup kuramadığını takip etmek, bir nesne uzattığınıza o nesneyi kavrayıp kavrayamadığından ve ilgisini çeken nesnelere, örneğin televizyona hangi mesafeden baktığı ve şaşılık genelde yok gösterici unsurlardır.

Eda: Yeni doğan bebeklerdeki göz kaymaları normal midir?
Turgay Özbilen: Genelde ilk 6 ayda içe kaymalar olabiliyor. Bu kaymalar tedavi gerektiriyor. Bir kısım kaymalar genelde masum olabiliyor. Çünkü yakına uyum sağlamakta ya da görüntüyü netlemekte göz yapısı tam olarak gelişmediği için kaymalar olabiliyor. Bu durumu takip etmek gerekiyor.

Eda: Şaşılık nasıl tedavi edilebiliyor?
Turgay Özbilen: Şaşılığın tek bir türü olmadığı için tek bir tedavi yöntemi yoktur. Şaşılık genelde gözlük camlarıyla tedavi edilebiliyor. Şaşılık eğer normal gözlük camlarıyla düzelemiyorsa prizmatik cam dediğimiz kaymayı düzeltici camlarla tedaviyi uyguluyoruz. Gözlük camlarıyla tedavi sonuç vermez ise cerrahi uygulamaya yapılıyor.

Eda: Göz sağlığı için ne sıklıkla doktora başvurulmalı?
Turgay Özbilen: Çocuklardan başlayacak olursak bir çocuğun 2,5 – 3 yaşında bir hekime görünmesi lazım. Daha sonra okul öncesi göz hekimine başvurmakta fayda var. Hiçbir sorunu olmayan insanlar 3-4 senede bir göz hekimine muhakkak görünmekleri gerekir. Daha ileriki yaşlarda ise iki senede bir göz muayenelerini yaptırmak, göz tansiyonlarını ölçtürmek, kronik hastalara karşı uyanık olmak gerekir.

Eda: Göz tıkanıklığının belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıldır?
Turgay Özbilen: Genelde tek taraflı ya da iki taraflı olmak üzere gözde devamlı sulanma, ara ara çapaklanmaların olması, göz kapaklarının şişmesi, kızarıklık, vücutta ateşin olması başlıca belirtileridir.
Tedavisi ilk önce medikal tedavi ile başlıyor. Damla, merhem ve ağız yolu ile alınan antibiyotik ile gerçekleştiriliyor. Daha sonraki evrelerde ise kanal tıkanıklılığının seviyesi sonucunda cerrahi tedavi yapılmaktadır.

Eda: Turgay bey son olarak bizlerle neler paylaşacaksınız?
Turgay Özbilen: Kişilerin sağlıkları çok değerlidir. Mümkün olduğu kadar sağlığını kaybetmeden, sorun yaşamadan hekimlere başvurmaları gerekir. Çünkü artık tıpta oldukça iyiyiz. Pek çok insanımızın bu hizmetleri alma şansı var. Mümkün olduğu kadar ihmal etmeden bir rehberden faydalanmak gerekir./haber7