Tüm yurtta olaysız geçen Nevruz kutlamalarına, teröristbaşı Abdullah Öcalan yanlısı gösteriler ve her zamanki gibi çocukların öne sürülmesi gölge düşürdü. Özellikle başı poşulu bir çocuğun Diyarbakır"da sahneye çıkarılıp, oyuncak Kalaşnikofla ve terörist edasıyla poz verdirilmesi tepki çekti.

NEVRUZ, dün başta Güneydoğu olmak üzere tüm Türkiye ve Türk dünyasında ateşler yakılıp üstünden atlanarak kutlandı. Kutlamalar genelde olaysız geçmesine karşın, özellikle Güneydoğu"daki kutlamalara her yıl olduğu gibi terör örgütü PKK ve teröristbaşı Abdullah Öcalan yanlısı gösteriler damgasını vurdu. Her zamanki gibi çocukların ön plana sürülmesinin yanı sıra, başına poşu sarmış bir çocuğun elinde oyuncak Kalaşnikof"la, bir terörist edasıyla kürsüye çıkarılıp medyaya poz verdirilmesi ise büyük tepki çekti. Minik çocuğun bu hali, görenleri isyan ettirirken, ortak çığlık, "Çocuklardan elinizi çekin" oldu. Özellikle Mersin"de kutlamalar her yıl olduğu gibi bu yıl da gergin başladı. Önceki gece Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Siteler, Şevket Sümer, Güneş, Kurdali, Çay ve Şahin Tepesi mahallelerinde bazı gruplar lastik yaktı. Terör örgütü lehine slogan atan ufak gruplara polis müdahale ederken, yakılan ateşler söndürüldü.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır"da düzenlenen kutlamada teröristbaşı Abdullah Öcalan"a özgürlük istedi. Kürt dinamikleri ve sivil demokrasi projesi göz önünde tutulup kendilerinden destek istenmesi halinde sorunun çözümü için yola koyulacaklarını söyleyen Ahmet Türk, "Eğer sorunu çözmek istiyorsanız, o halkın önderi olan Öcalan"ın özgürleşmesi gerekir" dedi. Türk ile miletvekilleri ve belediye başkanları platforma yöresel kıyafetlerle çıkıp beyaz güvercinler uçurdu. Konuşmalardan önce Öcalan"ın daha önceden alınan ses kaydı yayınlandı.

Nevruz pozları

DTP"nin Diyarbakır Bağlar"daki nevruz kutlamasına Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de katıldı. Yöresel kıyafetler giyip beyaz güvercinler uçaran Baydemir, "Bugün Kürtlerin birlik günüdür. Diyarbakır kalesine adımızı yazdıracağız" dedi. Eski Milletvekili Leyla Zana Diyarbakır, DTP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Emine Ayna da İstanbul Kazlıçeşme"deki kutlamalara katılırken, giysilerinin üzerine poşu taktılar.