Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldırım Baykara, yaz mevsiminde yaşanan sıvı kaybının, ishalde ölüm sebebi olduğunu söyledi.

Baykara, yaz mevsiminin gelmesiyle çocuklarda yaz ishali şikayetlerinin arttığını belirtti.

Yaz ishali şikayetlerinin en çok kırsal kesimden geldiğini vurgulayan Baykara, bunun da temizlenmeyen kuyu sularından kaynaklandığını ifade ederek şöyle konuştu:

''Kırsal kesimde yaşayanlarda özellikle kuyu sularının dezenfeksiyonunda problem olduğu için ishal vakaları yaşanıyor. İshalin en büyük nedeni yeterli hijyen olmamasıdır. Ellerin yıkanması, meyve ve sebzelerin bol suyla yıkanması ve kuyu sularının klorlanması çok önemlidir. Kırsal kesimde genelde kuyu suları tüketiliyor. Yaz mevsiminde insanların sıvı tüketimi artıyor. Sıvı tüketiminin artmasıyla birlikte hijyenik olmayan kuyu sularının kullanılması durumunda yaz ishallerinde artış görülmektedir.''

Bazı ailelerin, çocukları ishal diye sıvı tüketimini kısıtladığına ve bunun yanlış bir uygulama olduğuna da dikkati çeken Baykara, ishal olan çocukların sıvı tüketiminin artırılarak, bol sıvı içeren hafif gıdaların yanında yağsız yiyecekler verilmesi ve mümkün olan en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini önerdiklerini sözlerine ekledi.