Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Nevzat Uçaner, doğan her 100 çocuktan 2- 3'ünde kasık fıtığı görüldüğünü söyledi. Uçaner, "Fıtık ameliyatı zamanında yapılmazsa, fıtık boğulması ile karşılaşma kaçınılmazdır. Ayrıca fıtığın yumurtalıklara vereceği zarar da göz ardı edilemez" dedi.

Opr. Dr. Uçaner, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde, halka açık konferanslar dizisi kapsamında çocuklarda fıtık konusunu anlattı. Çocuk fıtıklarının doğumu takiben kasıktaki kapanması gereken bir açıklığın kapanmaması sonucu ortaya çıktığını belirten Opr. Dr. Uçaner, şu bilgileri verdi: "Hastalarımızın yüzde 90'ı erkek, yüzde 10'u da kız. Çocuklarda fıtık ameliyatları erişkinlerden farklı; teşhisi kolaydır. Öksürme, ağlama veya gülme sonucu kasıkta kendini gösterir. Şişkinlik günde birkaç kez olabildiği gibi bazen 3 - 5 günde bir de görülebilir."

Fıtığın, ameliyattan başka tedavi yönteminin olmadığına dikkati çeken Opr. Dr. Uçaner, "Ameliyat her ne kadar basit gibi görünse de, küçük yaştaki çocuklarda göründüğü kadar basit değildir. Çocuk fıtıklarının oluş mekanizması, anatomik yapısı ve ameliyat sonrası bakımının farklı olması nedeniyle ameliyatın mutlaka bir çocuk cerrahı tarafından yapılması gerekir" diye konuştu.

"Teknolojik altyapı ve anestezi imkanlarının, özellikle yeterli deneyim ve bilgi sahibi uzmanların olduğu hastaneler tercih edilmeli" diyen Opr. Dr. Uçaner, sözlerini şöyle tamamladı: "Fıtık ameliyatlarında yaş sınırlaması yoktur. Doğumu takiben birinci aydan itibaren her yaşta yapılabilir. Fıtık ameliyatı zamanında yapılmazsa, fıtık boğulması ile karşılaşma kaçınılmazdır. Ayrıca fıtığın yumurtalılara vereceği zarar da göz ardı edilemez. Teşhisi, ameliyatı ve ameliyat sonrası oldukça sorunsuz geçen çocuk fıtıkları için sağlık kuruluşlarına gitmekte gecikilmemeli." Opr. Dr. Nevzat Uçaner, sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevapladı.