Grip olan çocukların tedavisinde aspirin kullanımının beyin ve karaciğerde hasara neden olduğu bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grip virüsünün çok bulaşıcı olduğunu vurgulayarak, dünyada her yıl 3-5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini söyledi.

Gribin en sık aksırık ve öksürük ile bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Hatipoğlu, ''Grip salgınları en sık aralık ve ocak aylarında görülür. Grip, en sık 5 yaşında altındaki çocukları ve 65 yaş üzerindeki kişilerle, kronik rahatsızlığı olanları etkiler'' dedi.

Bu kişilerin yüksek risk grubunda değerlendirildiğini belirten Hatipoğlu, ''Gripte en sık görülen yakınmalar, yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik ve yorgunluktur. Grip, bir hafta içerisinde kendiliğinden geçebildiği gibi özellikle yüksek risk grubundaki kişilerde ölümcülde olabilir'' diye konuştu.

Grip tedavisinde antibiyotik kullanmanın faydadan çok zararı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Osman Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gripte antibiyotik kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir. Gripte en önemli yapılacak şey, hastaların şikayetlerini rahatlatmaktır. Biz hekim olarak bazı rahatlatıcı tavsiyeler bulunuyoruz. Bu şikayet baş ağrısı ise baş ağrısını kesilebilmeli, yüksek ateşse, ateşi düşürülmelidir. Hastaların, ateş, kusma, ishal, burun tıkanıklığı, öksürük gibi yakınmaları rahatlatıcı ilaçlarla azaltılmaya çalışılır. Antibiyotikle tedavi kesinlikle hatadır, zararları olabilir.''

-Çocuklarda aspirin kullanımına dikkat-

Prof. Dr. Hatipoğlu, gripli çocuklarda aspirin kullanımının zararlı olabileceğini belirterek, ''Gripte çocuklarda aspirinle tedaviden kaçınılmalıdır. Grip bulgusu taşıyan çocuklarda aspirin kullanımı beyin ve karaciğer hasarına yol açıyor. Grip olan hastanın istirahat etmesi şikayetlerin azalmasında ve vücudun direncinin artırılmasında son derece önemlidir. Özellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır'' diye konuştu.

Prof. Dr. Hatipoğlu, gripten korunmanın en iyi yönteminin grip aşısı vurdurmak olduğunu sözlerine ekledi.