Yaklaşık bir buçuk yıldır baş ağrıları ve son bir aydır da görme kaybı yaşayan Memduh Mutlu (13), çocuklardaki tansiyonun ne derece riskli bir hastalık olduğunu gösteren son örneklerden biri.
Erişkinlerde bulunabilecek oranların da üzerinde bir tansiyonla Turgut Özal Tıp Merkezi yoğun bakımında tadevi altına alınan Memduh Mutlu'nun doktoru Pediatri Doktoru Nurdan Yıldırım, Memduh'un, son bir buçuk yıldır baş ağrısı şikayeti olduğunu ve bunun için kendisine başka hastanelerde sinüzit tedavisi uygulandığını belirtti.
Son bir buçuk aydır da görme kaybı yaşayan Memduh'un, hastanelerinin göz hastalıkları bölümünde muayene edildikten sonra retinasında kanama gözlendiğini anlatan Yıldırım, yapılan incelemelerde Memduh'ın çok ciddi boyutlarda yüksek tansiyonu olduğunun anlaşıldığını kaydetti. Felç ya da beyin kanaması geçirme riski bulunan Memduh'a acil müdahaleyle tansiyon düşürücü tedaviler uyguladıklarını anlatan Yıldırım, ''Şu anda Memduh'ın tansiyonunu kontrol altına alabildik. Artık nedene yönelik tetkikleri yapıyoruz. Nedeni bulduktan sonra tedavi edeceğiz inşallah'' dedi.
Yıldırım, Memduh'un hastanelerine geldiğinde halk arasında bilinen büyük tansiyonunun 20'nin, küçük tansiyonu da 15'in üzerinde olduğunu, bu oranlarının bir çocuk için ciddi acil sınırlar içinde olduğunu ifade etti. Çocuklardaki tansiyon yüksekliğinin tıpkı erişkinlerde olduğu gibi beyin kanaması, kalp ve böbreğin etkilenmesi, göz kanamaları ve felç risklerini barındırdığını kaydeden Yıldırım, ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

''Çocuk deyip geçmemek lazım''

Nurdan Yıldırım, insanlarda genellikle ''tansiyonun yaşlılarda görüleceği'' yönünde yanlış bir inanış bulunduğuna işaret ederek, ''Çocuk deyip geçmemek lazım. Tansiyon çocuklarda da görülebilen bir hastalık. Günümüzde de iyice arttı'' dedi. Genetik fonksiyonların da çocuklarda tansiyonun görülme nedeni olabildiğine dikkati çeken Yıldırım, şu bilgileri aktardı:
''3 yaşından sonra hemen hemen her çocuğun yılda en az bir kez tansiyonunun ölçülmesi lazım. Eğer çocukta Memduh'ta olduğu gibi baş ağrısı, görmeyle ilgili şikayetler varsa, ya da ailede risk faktörü varsa, aileden herhangi birinin bir yüksek tansiyon sorunu, kalp rahatsızlığı, böbrek yetmezliği gibi bir durum varsa, yenidoğan zamanından itibaren çocuğun tansiyonu ölçülebilir.''
Çocukların tansiyonlarının pediatri kliniklerinde, çocuğun yaşına ve boyuna uygun cihazların kullanılarak ölçülmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, sonuçların da çocuğun boy ve kilo endeksine göre farklılık gösterebildiğini belirtti. Yıldırım, bu nedenle çocukta tansiyon değerlendirmesinin de çocuk doktoru tarafından yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.