Yeni bütçeye göre, memurlara yapılan “çocuk yardımı” ödemesinde “iki çocuk sınırı” kaldırılıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı kabul edildi. Komisyonda, hükümetin verdiği önergenin kabul edilmesiyle bütçenin gider kalemine yedek ödenek olarak 53 milyon 750 bin lira ilave edildi. Kabul edilen tasarıda, 2010 yılı bütçe giderleri 286 milyar 981 milyon lira, bütçe gelirleri 236 milyar 794 milyon lira, bütçe açığı da 50 milyar 187 milyon lira olarak yer aldı. 58,8 milyar lira faiz ödenecek olan bütçede, 6,6 milyar lira faiz dışı fazla öngörüldü.

KAMUYA 32 BİN YENİ ÇALIŞAN

Bütçe tasarısına göre, yeni yılda kamuya 32 bin yeni memur alınacak. Tasarının kadroların kullanımına ilişkin esasları düzenleyen maddesine göre, kamu idare, kurum ve kuruluşları serbest memur kadrolarına 2009 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde açıktan ya da diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilecek.

MEMURA YÜZDE 5 ZAM

2010 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nda üniversitelere yeni yılda 4 bin memurun yanı sıra, 7 bin de akademik personel alma hakkı tanınıyor. Memur maaşlarına ocak ayında yüzde 2,5; haziran ayında da yüzde 2,5 olmak üzere toplam yüzde 5 oranında zam öngörülüyor.

ÇOK ÇOCUK ÇOK PARA

Kabul edilen bir başka önergeyle, kamu kurum ve kuruluşlarında özürlü personel açığının giderilmesine katkıda sağlamak amacıyla, özürlü personel ataması istisna olarak tasarıya eklendi. Bir başka önergeyle, bugüne kadar 2 çocuk için ve-rilen aile ödeneğinde sınır kaldırıldı. Aile yardımı 0-6 yaş arası çocuk için 28 lira, 6-18 yaş çocuk için ise 14 lira ödenecek.

AÖF'nin 250 milyonu yenilere kaynak oldu

Anadolu Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi'nin 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle uzaktan eğitim uygulayan İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültesi'ne ait hesaplarda yer alan kasa ve banka hesabı bakiyesinin 250 milyon lirası genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere 2010 yılı şubat ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına aktarılacak. Aktarılan bu tutar, yeni kurulan üniversitelerin yatırım projelerinde kullanılacak./yeni şafak