Emine Kardeş 13'ünde gelin, 14'ünde anne oldu. 31'inde ise dul kaldı... Hayata yeniden başladı; bir yandan çocuklarına baktı, bir yandan okudu. Şimdi, "Başka çocuk gelinler olmasın" diyerek mücadele ediyor. Devletin de desteklediği projesiyle, 200 kızın kaderini değiştirdi... Adıyaman Kahtalı Emine Kardeş, 13 yaşındayken babası tarafından zorla evlendirildi. Ne olduğunu anlayamadan 14 yaşında anne oldu. 18'ine geldiğinde artık ikisi kız üç çocuk annesiydi. Yıllarca çektiği koca dayağı, eşinin 1996'da başka bir kadınla birlikte olmaya başlamasıyla son buldu. Kahta'ya, baba evine dönen Kardeş, 2000'de, 31 yaşındayken eşinden boşandı. Dışarıdan ilk ve ortaöğretimi ardından liseyi bitirdi. Halk Eğitim Merkezi'ne giderek el sanatları eğitimi de aldı. Sincik ilçesinde nakış ve piko üzerine öğretmenlik yapmaya başladı. Kahta'da 'Bilinçli Anne Sağlıklı Bebek' projesine katılan Kardeş, aile hekimliği uygulaması kapsamında 4 doktora saha elemanı olarak destek verdi. Şimdi 42 yaşında olan Kardeş, çocuklarına da hem analık hem babalık yaptı. Bu sıkıntılı süreçlerde rahatsızlanan Kardeş'in bir böbreği alınmak zorunda kaldı. Kızı ile birlikte geçen yıl ÖSS'ye giren Kardeş, işletme fakültesini, kızı ise çocuk sağlığı ve gelişimi bölümünü kazandı. Kardeş, maddi sıkıntılar nedeniyle sadece kızının kaydını yaptırabildi.
 
ÇOCUK GELİNLERİN UMUDU OLDU
Evliliğini "Hiç tanımadığım biri beni aldı götürdü. Gezmeye gidiyorum sandım. 14 yaşında anne oldum. Aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyor" diyerek, gözyaşları içinde anlatan Emine Kardeş, "Yaşadıklarımı başka kızlar yaşamasın" diyerek müthiş bir mücadeleye atıldı. Kahta'da, 2009'da Kadın ve Çocuk Hakları Derneği'ni kurup, hayatını yeni "çocuk gelinlerin olmaması" için mücadeleye adadı. 'Zorunlu ve Erken Yaşta Evliliği Hayır' isimli projeyi hazırlayan Kardeş, 2001'de İçişleri Bakanlığı'nın onayını alarak köy köy gezmeye başladı. Zorla evlendirilmek istenen kızların eğitim masraflarını karşıladı. Kız çocuklarını okutmayan ailelere maddi yardım yaptı. Kardeş, İçişleri Bakanlığın'dan aldığı maddi destek yetmeyince başkalarına yardım edebilmek için bankadan 5 bin lira kredi çekti.
 
"MEDİNE'Yİ KURTARAMADIM"
Kardeş'in Kahta'da açtığı bu bayrak şimdi Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır'da tüm çocuk gelinlerin umudu oldu. "İnsanlar bana haber gönderiyor. Zorla evlendirilmek istenen kızlar beni arıyor. 'Bizi okula göndermiyorlar. Ailemiz bizi zorla evlendirmek istiyor. Emine Abla bize yardım et' diyorlar" diyen Kardeş şimdiye kadar 200'ün üzerinde genç kıza yardım elini uzattı. Bu mücadelesi zaman zaman başına dert açtı. Tehditler aldı ama yılmadı. Kardeş "Savaşım sonuna kadar sürecek. Yeter ki çocuklar gelin olmasın" diye konuşuyor. Erkeklerle konuştuğu gerekçesiyle geçtiğimiz yıl babası ve dedesi tarafından diri diri gömülen Medine'yi kurtaramadığını belirten Kardeş, şunları anlatıyor: "Olaydan önce birisi bana Medine'nin sürekli dayak yediğini ve hiç okula gönderilmediğini söyledi. Birkaç kez Medine'nin ailesine gittim. Ancak aile bana tepki gösterdi. 'Birkaç gün sonra tekrar giderim' dedim ve bu olay meydana geldi. Medine'yi kurtaramadım. Başka Medineler ölmesin, dövülmesin diye ev ev, köy köy, geziyorum."
sabah