Cep telefonu kullanımı için en uygun yaş nedir? Birçok ebeveynin ortak kanısı şu yönde: Aileniz için en uygun olan ne ise onu yapmanız gerekiyor. Örneğin çocuğunuz spor faaliyetlerine katılıyorsa ve onu almanız için sizi araması gerekiyorsa 9-10 yaşlar cep telefonu için uygun olabilir. Ya da ebeveynleri ayrı olan çocuklar, anne ya da babasını istediği zaman arayabilmek adına cep telefonuna ihtiyaç duyabilir. Evinizdeki sabit telefonu kaldırdığınızda kısa süreyle evde yalnız kalan çocuğunuzun yanında bir telefon olmasını isteyebilirsiniz. Ya da yalnızca çocuğunuzun cep telefonunu hak ettiğini düşünüyorsunuzdur. Ya da çocuğunuzun liseye kadar telefon sahibi olması için herhangi bir nedeniniz yoktur.

Çocuğunuza cep telefonu alıp almamaya karar vermeden önce aşağıdaki soruları kendinize sormanızda fayda var.

1. Çocuğunuz cep telefonuna neden ihtiyaç duysun? Okul dışı aktiviteler? Acil du rumlar? Neden temasta kalmanız gerekiyor? Ailenize herhangi bir fayda sağlayacak mı?

2. Çocuğunuz maliyetin ve cep telefonunun sorumluluğunun farkında mı? Telefonunu yalnızca acil durumlar için mi kullanıyor? Yalnızca sizi ya da evi aramak için mi? Arkadaşlarını da arıyor mu? Mesaj atabiliyor mu? Telefon arızalandığında ya da kaybolduğunda ne olacak? Finansal açıdan sorumlu kim?

3. Akıllı telefona ve internet erişimine ihtiyacı var mı? Ya da yalnızca arama ve mesaj gibi temel fonksiyonlara sahip bir telefon daha mı mantıklı?

4. Çocuğunuz telefon konusunda oluşturulan kuralları tam olarak anladı mı? Telefonu belirli durumlar dışında evde bırakıyor mu? Telefon geceleri kapanıyor mu? Yapılan aramaları takip ediyor musunuz? Kurallar, telefon satın alınmadan önce konuşulmalı.

5. Güvenlik konusunu, yabancılardan gelebilecek aramaları ve mesajları idrak edebiliyor mu?

Çocuğunuzun olgunluk seviyesi ve koyduğunuz kurallar, cep telefonu için hazır olup olmadığı konusunda vereceğiniz kararda etkili olacaktır. Yapmanız gereken tek şey çocuğunuzla dürüstçe iletişime geçmek ve konuşmayı sürdürmektir.