Büyük Britanya'da yapılan araştırma, 1 yaşına basmadan bebeği ölen ebeveynlerin yaşamını yitirme riskinin diğerlerinden 2-4 kat fazla olduğunu gösterdi.
 
İskoçya'da 1991-2006'da anne ve baba ölümlerine ilişkin istatistikler ile İngiltere ve Galler'de 1971-2006'da sadece anne ölümlerine ilişkin verileri inceleyen bilim adamları, İskoçya'da bir yaşına girmeden bebeğini kaybeden ya da bebeği ölü doğan ebeveynlerin 15 yılda ölme ya da eşini kaybetme riskinin 2 kat fazla olabileceği sonucuna vardı.
 
İngiltere ve Galler'de anneler için ölüm riskinin, bebeğin ölümünden 15 yıl geçtikten sonra 4 kat fazla olduğunu belirleyen bilim adamları, riskin, ölümün üzerinden 25 yıl geçtikten sonra yüzde 50, 35 yıl geçtikten sonra da yüzde 20 daha fazla olduğunu vurguladı.
 
Ebeveynlerin ölüm nedeninin tam olarak belirlenebilmesi için daha geniş çaplı araştırmaların yapılması gerektiğini belirten bilim adamları, anne ve babanın bebeklerini kaybettikten sonra intihara meylinin ya da aşırı alkol tüketiminin artmış olabileceğini ifade etti.
 
Bilim adamları ayrıca, bebeğini kaybetmenin neden olduğu stresin, bağışıklık sistemini etkileyerek bazı hastalıklara yatkınlığın artmasına yol açabileceğini vurguladı.
 
Araştırma, "BMJ Supportive and Palliative Care" dergisinde yayımlandı. (AA)