Özellikle bayramlarda çocukların eğlenceleri arasında yer alan maytaplar meydana gelen kazalarla tehlike yaratmaya devam ediyor.
Söke"de meydana gelen olayda Yenicami mahallesinde ikamet eden 9 yaşındaki Ramazan K. isimli çocuk, bakkaldan aldığı maytabı patlatacaktı. Ancak küçük çocuğun eğlencesi maytabın elinde patlaması ile kazaya dönüştü. Elinde tuttuğu maytabın aniden elinde patlaması sonucu yaralanan küçük çocuk yakınları tarafından Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi'ne getirildi.
Acil serviste yapılan tetkikler neticesinde elinden yaralanan Ramazan Koç"un elinde yanıkların meydana geldiği öğrenildi. Gerekli müdahale yapılan küçük Ramazan, gözlem altına alındı. Ramazan K."nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
“BABA MAYTAP SATAN BAKKALDAN ŞİKAYETÇİ”
Meydana gelen olay sonrasında elinde maytabın patlaması sonucu yaralanan 9 yaşındaki Ramazan K."un babası Ali Koç, maytabı satan bakkaldan şikayetçi olacağını açıkladı. Oğlunun yaralanması ile çok üzüldüklerini ve korku yaşadıklarını ifade eden Ali Koç; “Maytapların patlaması daha ciddi yaralanmalara, çocukların gözlerini kaybetmesine hatta ölümlerine bile neden olabiliyor. Bu tür haberleri basından hep okuyoruz. Benim çocuğumun başına da gelebilirdi, şükürler olsun ucuz atlattık. Ben maytap satışlarının hala yapılabilmesine hayret ediyorum. Satışı yapan bakkaldan şikayetçiyim” dedi.
“SATIŞ YASAK AMA DİNLEYEN YOK”
5237 sayılı TCK"nın 194"üncü maddesi, sağlık için tehlike oluşturabilecek maddelerin çocuklara verilmesini ve tüketimine sunulmasını suç olarak tarif etmiş ve cezai müeyyideye bağlamış olmasına rağmen dinleyen yok. Maytap, çatapat vb. piroteknik maddelerden kaynaklanan kaza ve yaralanmaları önlemek amacıyla; Piroteknik maddelerin yaralanma riski ve içerdikleri toksik kimyasallar nedeniyle sağlık için tehlike oluşturdukları konusunda tereddüt bulunduğundan 18 yaşından küçüklere satışının yasak olduğu ilgili kanun hükmünce karara bağlanmasına rağmen satışlar da, yaralanmalar da devam ediyor.