Birçok çocukta ortodontik sorunlar erken yaşta ortaya çıkıyor, anne-babalar tedaviye başlama zamanında kararsızlığa düşebiliyor. Ortodontistler ise çocuklarda ortodonti tedavisine başlamak için süt dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesini beklemenin her zaman doğru olmayabileceğini söylüyor. Çocuklarda çenesel problemlere erken yaşta müdahale etmenin gerektiğini belirten Ortodonti Uzmanı Dr. Kıvanç Cebesoy,”Sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için zaman vardır, dişler değişene kadar çenede yapısal büyümenin yüzde 95’i biter, bu sebeple hem tedavi başarısın hem de tedavi süresinin uzamaması için büyüme tamamlanmadan tedaviye başlanmalıdır” uyarısında bulunuyor.

Asimetrik çene yapısının düzeltilmesinde büyüme dönemi geçirildiyse, büyümenin tamamlandığı 20 yaş civarında ortodontik tedavi ile birlikte çene ameliyatlarının uygulandığını belirten Cebesoy, ameliyatla birlikte ortodontik tedavi süresinin birkaç yılı bulabileceğini söylüyor.

“Oysaki büyüme döneminde ameliyata gerek kalmaksızın, 5 ay gibi kısa sürede bu sorunun düzeltilmesi mümkündür” diyen Ortodonti Uzmanı Dr. Kıvanç Cebesoy, ailelere şu önerilerde bulunuyor:

ÇENE KUSURLARINI İHMAL ETMEYİN

“Kız çocuklarda üst çenenin önde olması, erkek çocuklarda alt çenenin önde olması 7-8 yaşlarında ne kadar sempatik olsa da, 10 yaşından sonra meydana gelen büyüme atılımı ile 3 ay gibi kısa sürede kontrolsüz şekil bozukluğuna neden olur. Bird face (kuş yüzü) görüntüsü gibi anormal yüz defekti ile sonuçlanabilir. Kız çocuklarında büyüme atılımı erkek çocuklara göre 1 sene daha erken başlar ve 1 sene erken tamamlanır. O nedenle tedavi fazla bekletilmemelidir.

İNCİ GİBİ SIRALI DİŞLER SİZİ YANILTMASIN

Çocuğunuzun harika üst diş dizimi ya da harika alt diş dizimi olabilir. Ancak, çeneler arası fark mevcutsa, asimetrik yüz görüntüsüne neden olur. Bu nedenle, her ne kadar dişler düzgün de olsa, çeneler arası fark mutlaka büyüme döneminde tedavi edilmelidir.

ERKEN TEDAVİNİN GEREKLİ OLDUĞU DURUMLARIN FARKINDA OLUN

Bazı durumlarda ortodontik tedaviye erken başlamak daha etkin ve gereklidir. İşte erken tedavi gerektiren durumlar:

• Arka dişlerin çapraz kapanışı.

• Ön kalıcı dişlerin çapraz kapanışı.

• Aşırı derecede dar üst çene.

• Dişlerin bulunduğu orta yüzün yetersiz büyümesi.

• Kalıcı dişlerin çıkmasını engelleyen süt dişlerinin düşmemesi.

• Erken çekilmiş süt dişinden kaynaklanan çene daralması.