Aydın"da efe kültürünün en önemli aksesuarları arasında yer alan ve her geçen gün gelişen teknoloji karşısında unutulmaya yüz tutan körüklü çizme yeniden gündeme geldi.
Aydın"da teknolojiye yenik düşen ayakkabı tamircileri il genelinde sadece birkaç ustanın yapabildiği körüklü çizmeleri yapabilmek için aldıkları kursları başarı ile tamamladı. Deve güreşleri sezonuna sayılı günler kala, ayakkabı tamir ve imalatçılarının yüzü körüklü çizmelerle güldü. Çifti 500 YTL"den satılan çizmelerin daha çok milli ve yöresel şenliklerde giyildiği bildirildi.
Aydın"ın en genç ayakkabı tamircisi ve körüklü çizme ustası Serkan Gündüz, aynı zamanda Aydın Efeler Derneği Başkanı 77 yaşındaki Cafer Sağdıç"tan öğrendiği körüklü çizme üretimine başladı. Efe ve Yörük kültüründe körüklü çizmenin, en önemli pusat sayıldığını kaydeden Serkan Gündüz, sipariş üzerine çalıştıklarını ve çizmelerin yaşlıların yanı sıra gençlerden de yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Gelişen teknolojiye yenik düşen ayakkabı tamirciliğinin artık meslek sahiplerine ekmek bırakmadığını, bu nedenle emeklilerin mesleği bırakıp dükkanı kapattığını gençlerin de duruma çare ürettiğini kaydeden Serkan Gündüz “Fabrikasyon üretim başlayınca vatandaş ayakkabısını tamir ettirmez oldu. Ayakkabı tamiratı ve el yapımı ayakkabı üretimi benim baba mesleğim olduğu için bu işi devam etmek zorundaydım. Bu nedenle elimde mesleğim olmasına rağmen yaptığı körüklü çizmelerle tanınan Cafer Usta"nın yanına gidip yeniden çırak oldum. Kendisi de Efe ve Yörük kültürünün en önemli aksesuarlarından biri olan körüklü çizme geleneğinin unutulmasından dert yanardı. İşi bana da öğretti. Şimdi yeni mesleğim sayesinde sipariş üzerine körüklü çizme yapıyorum. Bir çizme yaklaşık 20 çift ayakkabı fiyatına mal oluyor ama, hastaları milli ve yöresel günlerde körüklü çizmesiz yapamıyor” dedi.