Sinemadaki geri dönüşüm uygulaması, son on yıllık zaman diliminde iyiden iyiye gözlemlenirken, dünyaca ünlü yapım şirketi Walt Disney'in bunu çok daha öncelerden beri yaptığı belirtildi.

Araştırmacılar, en sevilen çizgi filmlerden Robin Hood ve Winnie the Pooh'un, Disney'in çok önceleri yapmış olduğu çizgi filmlerden kopyalandığını ortaya koydu.

Çizgi film sektörünün tartışmasız bir numaralı isminin geri dönüşümlü olarak kullandığı sahneleri araştıran yetkililer, yapım şirketinin maliyeti düşük tutmak amacıyla bunu yaptığını ifade ediyor.

Video karelerinin tek tek boyanarak manipule edilmesiyle yapılan "Rotoscoping" yani renklendirme işlemi, sahnelerin farklı görünmesini sağlarken Disney'in de işini kolaylaştırıyor.

1915 yılında keşfedilen "Rotoscoping" tekniği, 7'den 70'e herkesin hafızasına kazınmış "Winnie The Pooh", "Robin Hood" gibi birçok çizgi filminde de kullanılmış.

1967 yapımı olan "The Jungle Book" (Orman Kitabı)'ındaki Mowgli karakterinin uçurumun ucundan taş attığı sahneye bakılacak olursa, "Winnie the Pooh"daki Christopher Robin'in taş attığı sahneyle olan benzerliği dikkat çekici.

Ya da bir köpeğin Mowgli'nin suratını yaladığı sahne de Taş Devri'ndeki Arthur'un suratının yalandığı sahneyle birebir aynı görüntüyü taşıyor.

Bu açıklamaların üzerine Disney çizgi film hayranı bir genç, "Disney bir çizgi film yaptı ve durmadan onun üzerinde oynayarak yeni çizgi filmler üretmeye çalıştı. Ama görüyoruz ki aslında hepsi aynı" şeklinde konuştu.

GAZETEPORT