İstanbul 3 gündür kar altında. Sıcaklık eksileri gösteriyor. Anadolu'da birçok merkezde de durum aynı. Çanakkale bir karga konduğu çit üzerinde dondu.

Haberin galerisi için tıklayınİstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, İstanbul'da hava sıcaklığının 28 Ocak Perşembe gününden itibaren “hissedilir derecede” artacağını bildirdi. Diğer yandan Marmara'yı etkisi altına alan Sibirya soğukları hayatı zorlaştırmaya devam ediyor. Çanakkale'de ise bir evin bahçesini çevreleyen çitin üzerine konan karatavuk cinsi kuş donup kaldı.

İstanbul'da bugün hava aralıklı kar yağışlı olacak. En düşük sıcaklığın “-5”, en yüksek sıcaklığın ise “-1” derece olması bekleniyor.

İstanbul'da yarın sabah saatlerinde hafif kar yağışı, öğle saatlerinden sonra parçalı bulutlu hava tahmin edilirken, en düşük sıcaklığın “-3”, en yüksek sıcaklığın “2” derece, çarşamba günü ise en düşük sıcaklık “-3”, en yüksek “4” derece öngörülüyor.

İstanbul'da halen kuzeyden esen kuvvetli rüzgarın yarından itibaren etkisini kaybedeceği, 28 Ocak Perşembe gününden itibaren ise gece ve gündüz sıcaklıklarının “hissedilir derecede” artacağı tahmin ediliyor.

-15 DOĞRU DEĞİL

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü"nden yapılan bir açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan, Çarşamba gününden itibaren kışın en soğuk günlerinin yaşanacağı, Marmara ve Batı Karadeniz bölgeleri ile Ege bölgesinin iç kesimlerinde hava sıcaklığının en az sıfırın altında 15 dereceye düşeceği şeklindeki bilgilerin doğruyu yansıtmadığı bildirildi. İşte meteorolojinin açıklaması: “Son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan; ÇARŞAMBA GÜNÜNDEN İTİBAREN kışın en soğuk günlerinin yaşanacağı, Marmara ve Batı Karadeniz bölgeleri ile Ege bölgesinin iç kesimlerinde hava sıcaklığının en az sıfırın altında 15 dereceye düşeceği bilgilerinin aksine, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün hava tahminlerinde; - Ülkemizde olağan kış şartları tahmin edilmekte, - Marmara ve Batı Karadeniz bölgeleri ile Ege bölgesinin iç kesimlerinde sıfırın altında 15 derece ve daha altında sıcaklık beklenmemekte, - Çarşamba gününden itibaren bu bölgelerde hava sıcaklıkları 2 ila 5 Derece artış olacağı tahmin edilmektedir.

Fakat Pazartesi ve Salı Geceleri, Ege ile Akdeniz"in kıyı kesimlerinde hafif, iç kesimlerde orta kuvvette, yükseklerde kuvvetli DON OLAYI beklenmektedir.

Tarımsal faaliyetin sürdüğü bu bölgelerimizde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticilerimiz, çiçeklenme dönemindeki yenidünya, badem vb. meyve ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları önerilir.

SARIYER'DE KAR KALINLIĞI 15 SANTİMETRE

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da son 3 gün de bölgeler itibarıyla metrekareye 30 ile 80 kilogram arasında düşen yağışlar alındığını belirterek, “Ölçülen en yüksek kar kalınlığı ise yerleşim yerleri içerisinde Sarıyer'de 15 santimetre, yerleşim merkezleri dışında ise 20 santimetreyi bulmuştur” dedi.

Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde yaptığı açıklamada, İstanbul'da etkili kar yağışı başlamadan vatandaşları uyardıklarını hatırlatarak, “Meteorolojik tahminler doğru çıktı. İstanbul'da dün gece itibarıyla kaydedilen en düşük sıcaklık '-5' derece oldu. Bugün hafif kar yağışı devam ediyor, en düşük sıcaklığın da '-1' derece ile '-5' derece arasında değiştiğini biliyoruz” dedi.

Havanın yarın sabah kar yağışlı olacağını, daha sonra da parçalı bulutlu olarak tahmin edildiğini belirten Güler, sıcaklığın ise '-3' düzeyinde seyredeceğini kaydetti. Güler, “Çarşamba günü ise çok bulutlu olacak akşam saatlerinden itibaren yağmurlu, yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmurlu şekilde devam edecek, en düşük sıcaklık '-'3 derece en yüksek sıcaklık ise 4 derece olacak” diye konuştu.

PERŞEMBE GÜNÜ HAVA ISINACAK

İstanbul'da perşembe gününden itibaren hava sıcaklığında hissedilir bir yükselmenin olacağını belirten Vali Güler, “Lodos fırtınası ile beraber yağmur bekleniyor ve sıcaklıklarda belirgin derecede yükselecek. Sıcaklıkların 2 derece ile 7 derece arasında olması tahmin ediliyor. Cuma günü ise yine yağmurlu 5 ile 12 derece arasında hava sıcaklığının olacağı bekleniyor “ ifadesini kullandı.

Rusya üzerinden gelecek yeni bir soğuk hava kütlesinin İstanbul'da etkili olacağı bilgilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Güler, şunları kaydetti:

“İstanbul'da son 3 gün de bölgeler itibariyle metrekareye 30 kilogram ile 80 kilogram arasında düşen yağışlar alınmıştır. Ölçülen en yüksek kar kalınlığı ise yerleşim yerleri içerisinde Sarıyer'de 15 santimetre, yerleşim merkezleri dışında ise 20 santimetreyi bulmuştur. Çatalca ilçesine bağlı bazı köy yollarında kapanmalar yaşanmakla beraber İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile açılmıştır. ” diye konuştu.

Vali Güler, ayrıca vatandaşlara yapılan uyarılara dikkat ettikleri için teşekkür ettiğini, 28 Ocak Perşembe günü muhtemel lodosa karşı da dikkatli olmalarını istedi./milliyet