‘Ne hastalık ne de suç: Türkiye’deki lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler eşitlik talep ediyor’ başlıklı rapor, bu kişilerin sağlık ve eğitim kurumlarından konut ve iş ortamına dek çeşitli alanlarda yetkililerin ayrımcılığına maruz kaldıklarına dikkat çekiyor. Ankara, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul ve İzmir’deki araştırmalar sonucu oluşturulan rapor, Türkiye’de bu tür durumları önleyecek yasalar bulunmadığını vurguluyor. 
Af Örgütü’nün Türkiye masası araştırmacısı Andrew Gardner, “Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylere (LGBTT) yönelik yaygın önyargının yanı sıra dışlanma ve saldırıya maruz kalma korkusu, pek çoklarını cinsel eğilimlerini ailelerinden dahi saklamaya mecbur ediyor” diyor. 

Devlet şiddete teşvik ediyor 
İş bulamayan trans bireylerin, kaçak seks işçiliğine zorlandığını ve nefret suçlarının da hedefi olduğunu belirten Gardner, “Ama bu konu hâlâ yetkililer tarafından görmezden geliniyor” diyor ve ekliyor: “Partneriyle yaşayan 26 yaşındaki Ahmet Yıldız, ‘namus’ yüzünden öldürüldü. Davası son derece özensiz bir biçimde görüldü. Baş zanlı olan babası doğru düzgün sorgulanmadı , ülkeden gitmesine göz yumuldu.” 
Hükümet yetkililerinin homofobik açıklamalarının da ayrımcılığı teşvik ettiğini söyleyen Gardner, Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Aliye Kavaf’ın “Homoseksüellik tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır” cümlesini hatırlatıyor. 
Gardner, Türkiye’de oluşturulacak yeni anayasal düzenlemelerde cinsel kimlik temelinde ayrımcılığın yasaklanmasını sağlamanın, parlamentodaki tüm partilerin sorumluluğu olduğunu vurguluyor: “Sırrı Süreyya Önder ile Sebahat Tuncel’in, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Aykan Erdemir, Aylin Nazlıaka, Melda Onur ve Şafak Pavey’in bizi destekleyeceğine inanıyoruz.” 

Yüzde 89 polis şiddeti mağduru 
CHP Milletvekili Melda Onur da “Herkese eşit davranılması gerektiğini savunuyoruz. Geyler, lezbiyenler ve trans bireyler de bu toplumun bir parçası. Vergi ödeyerek Türk ekonomisine katkıda bulunuyorlar” cümleleriyle LGBTT topluluğuna destek veriyor. 
LGBTT bireylerin oluşturduğu dayanışma derneği Lambda İstanbul’un 2010’da yaptığı ve 104 trans bireyin katıldığı ankete göre katılımcıların yüzde 89’undan fazlası, polis gözetimi altında fiziki şiddete maruz kalıyor. LGBTT dayanışma dernekleri sadece 2010’da, bireylerin cinsel kimlikleri nedeniyle işlenen 16 cinayeti de belgeledi.