İlişkilerin süresi uzadıkça cinsel ilişki sıklığı düşebiliyor, spontan cinsel istek azalabiliyor, cinsel yaşam rutin bir kısırdöngüye girebiliyor. Bu nedenle uzun süreli ilişkilerde tatminkar bir cinselliğin yollarını inceleyen araştırmalar artıyor. Bunlardan bir tanesi Avrupa Cinsellik Federasyonu kongresinde sunuldu.
 
Çalışmaya göre kişisel geçmiş ve başarılardan tatmin olmayan, eşine güven duymayan, ilişkide sürekli çatışmalar yaşayan, yoğun iş ve finansal stres altında olan kişiler uzun süreli ilişkilerde cinsel istekte azalma yaşayabiliyor. Öte yandan birlikte kaliteli zaman geçiren, ilişkilerinde oyunlara, eğlenceye ve zevke vakit ayıran, kişisel ve sosyal aktiviteleri ilişkilerine katan, cinsel hayatlarının canlı kalması için efor harcayan, rutinleri kırmaya çalışan, kendini ve karşısındaki sürekli tekrar keşfetme gayesinde olan kişilerde -cinsel aktivite miktarında zamanla azalma olsa dahi- cinsel tatmin ve mutluluk değişmiyor hatta artabiliyor. Uzun süreli ilişkinizde cinsel hayatınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız önce eşinizle konuşun.
 
Ne hissettiğinizi, partnerinizin ne düşündüğünü konuşmanız, iletişim kurmanız, birlikte çözüm yolları aramanız çok önemlidir. Eğer ısrarla devam eden sorunlar varsa bir uzmana başvurmanızı öneririm. Sorununuz ilişkiden mi kaynaklanıyor, görmezden geldiğiniz veya farkında olmadığınız (hormonsal düşüklük gibi) cinsel bir sorununuz mu var? Bu ve bunun gibi sorunların yanıtlarını bir uzman yardımıyla bulabilirsiniz.