Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 01-04 Kasım tarihleri arasında Çinli zeytinyağı ithalatçılarını Türkiye’de ağırladıktan sonra şimdi de 16-18 Kasım 2011 tarihleri arasında Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenecek olan Food And Hotel China 2011 Yiyecek&İçecek Fuarı’na katılmaya hazırlanıyor.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak Çin pazarına büyük önem verdiklerini belirten ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Çinli zeytinyağı ithalatçılarını 2 yıldır Türkiye’de düzenledikleri “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti Organizasyonu”nda ağırladıklarını, Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Food And Hotel China Yiyecek&İçecek Fuarı’na ise 3 yıldır katıldıklarını anlattı.
2007 yılında kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin, Çin’i hedef pazar olarak belirlediğine işaret eden Ölken, “Çin’de Türk zeytin ve zeytinyağının tanınırlığını arttırmak için etkinliklerimize devam edeceğiz. Çin’de yerleşik ICSME danışmanlık firması ile birlikte çalışacağız. Şanghay ve Pekin Ticaret Müşavirliklerimizin büyük yardım ve desteklerini alıyoruz. Fuar süresince Çin’de yemek şovları yapacağız, 3 günlük fuar süresince standında Çin’in tanınan şeflerinden Leung Siu Wah tarafından hazırlanan Türk zeytin ve zeytinyağlarının kullanıldığı Çin mutfağı yemekleri ile zeytin ezmesi ve zeytinyağlı hazırlanan Türk makarnasını ziyaretçilere sunacağız, Türkiye’nin değişik yörelerinden götüreceğimiz zeytinyağları ile tadım seansları düzenleyeceğiz, zeytin ve zeytinyağını anlatan seminerler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
ÇİN’DE BAŞARILI OLACAĞIZ
Çin’in zeytinyağı tüketiminin son yıllarda katlanarak arttığını belirten Ölken şöyle devam etti; “Çin 10 yıl önce 400 ton zeytinyağı tüketirken, 2007 yılında 7 bin ton seviyesine, 2010 yılı sonunda ise 22 bin tona yükseldi. 2015 yılında ise Çin’in zeytinyağı tüketiminin 65 bin tona çıkması bekleniyor, zeytinyağı Çin mutfağında yerini güçlü bir şekilde almaya başladı. 1.3 milyar nüfus olmakla birlikte özellikle gelir seviyesi yüksek 200 milyon Çinli ilk etapta hedef kitlemiz. Şu anda İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın hâkim olduğu Çin’de yüzde 25 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu fuarlar ve alım heyeti organizasyonları bu anlamda önemli fırsat. Çin pazarında başarılı olacağız.”
TÜRKİYE’YE GELEN İTHALATÇILARLA TEKRAR BİR ARAYA GELİNECEK
01-04 Kasım 2011 tarihlerinde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğü’nde düzenlediği “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti” ile Türkiye’ye gelen Çinli firma temsilcileri ile Çin’de tekrar bir araya geleceklerini anlatan ZZTK Başkanı Ölken, “Türkiye’deki zeytinyağı fiyatlarının İspanya ve İtalya’ya göre yüksek seyretmesinden dolayı Çin’e ihracatımız son iki yıldır geriliyordu. Bu yıl döviz kurlarının ihracat lehine değişimi ve ZZTK’nın yürüttüğü tanıtım çalışmalarının meyvesini vermesini bekliyoruz ve Çin’e olan ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.