AYDINPOST HABER SERVİSİ/Filiz ÖZDEMİR-Aydın’ın Çine ilçesine bağlı 7 köyde yaşayan 800 tapu sahibi Özel İdare’den aldıkları tapılarının 21 yıl sonra iptal edilmesiyle büyük bir şok yaşadı. 3 yıldır mücadele veren ve son olarak tahliye kararı elerline ulaşan köylüler, Aydın İl Özel İdaresi önünde eylem yaptı.

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Karakollar, Çaltı, Yolboyu, Kahramanlar, Yağcılar, Evciler ve Kuruköy köylüleri yıllardır oturdukları evlerin, ekip biçtikleri tarlaların, bölgenin eskiden mera olduğu gerekçesiyle ellerinden alınmak istenmesine karşı ayaklandı. Köylüler seslerini duyurmak için Aydın İl Genel Meclisi toplantısı öncesinde İl Özel İdaresi’ni bastı. 
Çine’de tapu mağduru 7 köyün sakinleri Aydın İl Özel İdaresi binası önünde haklarını aramak için eylem yaptı. Eylemin ardından köylüler toplu halde meclis toplantısına girmek isterken güvenlik güçlerinin engellemesi ile karşılaştı. Meclis salonuna giremeyen köylüler sloganlar atarak seslerini Meclis üyelerine duyurmaya çalıştı. Bu sırada köylülerle konuşmak için dışarıya çıkan İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç köylülerden sıkıntılarını dinledi. 
Köylülerin yaşadıkları sıkıntı hakkında bilgiler veren Çine Doğa Severler Derneği 2. Başkanı Ahmet Uslu, köylülerin iptal edilen tapularının bulunduğu yerlerin 1952 yılında mera olarak belirlendiğini, tapuya da bu şekilde yazıldığını kaydederek, “1988-1991 yıllarında uygulanan 2981 Sayılı İmar Affı yasası ile mera olan araziler köylülere satılmış. 2009 yılında Hazine bu işlemin yanlışlıkla yapıldığını gerekçe gösterip tapu iptal davası açtı. Arazilerin artık mera vasfını yitirdiği, köy mücavir alanları içinde kaldığı yönündeki bilirkişi raporuna rağmen yargılama süreci sonunda yaklaşık 800 tapunun iptaline karar verildi. Bu nedenle 7 köyde yaklaşık 4 bin köylü mağdur oldu. Köylüler mahkemeye girmemelerine rağmen mahkeme gideri olarak köylülere her gün icra kağıtları geliyor. Bu sorunun çözülmesi için haftalardır köylülerle toplantılar yapıyoruz. Tapu mağduru köylüler olarak isteğimiz yıllardır alın teri dökerek, emek vererek yaptığımız evlerimizin bize geri verilmesidir. Devlet ‘biz yanlışlık yaptık’ diyemez. Devlet vatandaşını aldatamaz. Devlet halkın mutluluğu için vardır. Tapuların geçerli sayılması için yapılması gereken ne varsa devletten talep ediyoruz. Bu sorunun çözümü için gerekirse Ankara’ya gidip Meclis önünde çadır kurup hakkımızı arayacağız” dedi. 
Köylülerin mağdur olduğunu daha önceden bilmediğini ancak bu mağduriyetin giderilmesi için çalışma yapacaklarını köylülere anlatan İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç de, “Bu olay dava konusu olmuş. Milli Emlak davayı kazandıktan sonra sizlere ecrimisil göndermiş. Yani ‘benim arazimde siz rızam dışında işgalci olarak bulunuyorsunuz’ demiş. Oysa ki bu binaların ve gayrimenkullerin hepsi köylünün. Tapunla gidip kredi çekmişsin, teminat göstermişsin. Dolaysıyla bir mağduriyet ortaya çıkmış. Devletin devlet olma özelliği vatandaşın derdine çare bulmaktır. Bu olaydan benim şimdiye kadar haberim yoktu. Bu andan itibaren İl Özel İdaresi olarak bizim yapabileceğimiz ne varsa biz onları yapmaya hazırız. Bizler Ankara’da sizlerde burada mücadelemizi sürdürerek bu yerlerin mera vasfından çıkarılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sizlere tahakkuk eden paraların affedilerek sorunun demokrasi ve hukuk çerçevesinde kimseyi kırmadan çözülmesi için gayret göstereceğiz. Kanun Hükmünde Kararname çıkarır ilgili Bakan, bu sorunun çözümünü sağlayabilir. Sizlerin birlikte oluşu ve beraber hareket etmeniz sorunun çözümünü kolaylaştırır. Sorun çözülmediği takdirde açılacak dava sonucunda bu Özel İdare sizlerin parasını şakır şakır öder. Kişiler hata yapabilir. Her şey dört dörtlük değil. Kendilerinin olmayan tapuyu size satmışlar. O gün devlet işleyişinde bir hata olmuş. Bu hatanın ekonomik anlamda düzeltilmesi noktasında öncelikle biz bu yerlerin Mera Kanunundan çıkarılarak imarlı alan haline getirmeye çalışacağız. Olumsuzluk yaşanması halinde bireyler gider toplu halde davalarını açar ve hak ettiğiniz paraları da alırsınız” diye konuştu. 
Başkan Güleç’ten yardım sözü alan köylüler kısa bir süre yolda sloganlar atıp yürüyerek eyleme son verdi. Ellerindeki resmi tapularını gösteren köylü kadınlar, yaşadıkları sorunlar çözülünceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.resim-141.jpg

 

resim-143.jpg

resim-149.jpg