Aydınlı sanatçı Gökhan Kırdar ile birlikte Mısırlı televizyon yıldızı Karema Awad, Çine Köftesi’ni Arap Yarımadası’nda tanıtmak için çalışmalara başladı. İlk çekimleri Aydın’da Köfteci Dede tesislerine gerçekleştirilin çalışmalar kapsamında Çine Köftesi yapılışında muhteşem tadına varıncaya kadar tüm yönleri ile tanıtılacak.
Aydın’ın en önemli damak tadı olan Çine Köftesi’nin tarihi sürecinden yapılış şekline kadar birçok özelliğinin bulunduğunu belirten Köfteci Dede’nin sahiplerinden Fevzi Eryalçın, “Birçok medeniyete beşiklik etmiş olan Aydınımız aslında ülkemizdeki yemek kültürüne de büyük katkılar sağlamıştır. Mitolojide Marsyas efsanesine konu olan Çine ve Çine çayı kadar Çine’nin köftesi de ünlüdür. Kurtuluş Savaşı döneminde milis güçleri tarafından Büyük Menderes üzerindeki köprüler imha edildiğinden dolayı, Yunan işgaline uğramamış nadir Ege ilçelerinden biri olan Çine’nin Köftesi’ne başka ülkeler sahiplenmeden biz tescillendirmek istiyoruz” dedi.
Türkiye’de pek çok konuda yanlış bilinen doğrular odluğu gibi köfte de yanlış bilinen doğruları olduğunu belirten Eryalçın, Mısırlı Yıldız Karema Awad’a verdiği röportajda “Bu ülkenin en güzel köftesi Çine’de yapılır. 20 yüzyılın başlarında uzun çalışma ve deneyimlerin sonucu değişik bir tat ortaya çıkarılmış olan yaklaşık bir asırdır devam eden asırlık bir damak tadını 21. asra taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu tat gerçekten ülke sınırlarını aştı. Dünyanın pek çok ülkesinden Köfteci Dede’ye köfte yemeye gelen konuklarımız var. Şimdi de Arap Yarımadası’nda Köfteci Dede aracılığı ile Çine Köftesi’nin tanıtımın yapılmasından çok mutluyuz. Buna öncülük eden herkese müteşekkiriz” diye konuştu.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg