Anadolu’daki demiryolu tarihi 23 Eylül 1856 yılın da ilk demiryolu hattı olan 130 km’lik İzmir- Aydın hattının bir İngiliz firmasının ilk kazmayı vurmasıyla başlar. İmtiyaz, İzmir Valisi Mustafa Paşa zamanında, 1857 yılında “İzmir’den Aydın’a Osmanlı Demiryolu” kumpanyasına devredilmiştir. Böylece Anadolu topraklarındaki ilk demiryolu hattı olan 130 km’lik bu hat, 10 yıl süren bir çalışmayla 1866 yılında Sultan Abdülaziz zamanında tamamlanmıştır. Anadolu’da ilk demiryolu projesi olan İzmir-Aydın demiryolları, derin gelenek ve geçmişe sahip Anadolu kara ulaşımına alternatif bir ulaşım seçeneği olmuştur. Bu hat sayesinde, İzmir’in art bölgesindeki ürünler kolaylıkla İzmir Limanına aktarılarak Avrupa ülkelerine gönderilebilecektir.  İzmir Aydın demiryolu aynı zamanda tarihin bize en önemli miraslarından birisidir.

Son yıllarda yoğun biçimde gündemde olan demiryolu hattı ise Aydın-Çine-Güllük Limanı hattıdır. Bu hat planlamasının asıl amacı, Çine bölgesinden çıkarılan madenlerin Güllük Limanına en uygun, en ekonomik ve en kısa yoldan ulaştırılmasıdır. Böylece Çine çevresinden çıkarılacak madenler en ucuz şekilde Güllük Limanına, oradan da ihraç edilecek diğer ülkelere gönderilebilecektir. Maliyet en aza indirgendiği için Dünya piyasasında diğer maden ihracatçısı ülkelerle kolaylıkla rekabet edilebilecektir. Günümüz dünyasında rekabet koşullarının acımasızlığı göz önüne alındığında bu hattın önemi daha net şekilde anlaşılacaktır. Ayrıca belirtilen güzergahta karayolu ulaşımı rahatlayacak, yoğun trafik nedeniyle bozulan yolların onarım ve yeniden yapım maliyetleri önemli ölçüde azalacaktır.

Bu demiryolu hattının bölgeye daha birçok yararı olacaktır. En azından Güllük Limanı’nın demiryolu bağlantısı ile Ortaklar, Umurlu, Astim, Söke ve Nazilli gibi çevre organize sanayilerine bağlanması ile burada üretilen mamül ve yarımamül sanayi ürünlerinin ihracat şansı daha da artacaktır. Bölgede üretilen bazı tarım ürünlerinin ihracatına ve iller arası taşınmasına faydası dokunacaktır. Turistik bölgeler arası turist taşımacılığında farklı bir alternatif oluşturacaktır. Demiryolu hattının birçok tarihi alandan geçmesi bu çalışmaların kolaylıkla yapılmasına ve yoğun olarak ilgi görmesine neden olacaktır. Ulaşımın kolay ve ucuz olması sağlanabilecek faydayı daha da artıracaktır.

Merkezi yönetimin bu konudaki projesi, zemin etüdü düzeyindedir. Projenin hızlanması ve bir an önce hayata geçirilmesi için yerel yönetimlerin, odaların, borsaların, üniversitelerin ve ilgili demokratik kitle örgütlerinin birlikte çalışması, basının konuya gereken önemi vermesi yerinde olacaktır. Toplum baskısı olmadan böyle büyük projelerin kısa sürede hayata geçirilmesi neredeyse imkânsızdır. Hele Aydın ve Muğla gibi merkezi yönetimle yerel yönetimlerin farklı siyasi görüşlerden oluşan illerde bu işler daha da zor başarılmaktadır. Başarmak için emek vermek, elimizde olan gücü sonuna kadar kullanmak gerekir. Kısaca, emek vermeden yemek olmaz. Bunu bilirsek ve kişisel egolarımızı bir kenara bırakıp öyle mücadele edersek başarı kaçınılmaz olacaktır.