Darbe planladıkları gerekçesiyle tutuklu yargılanan bazı muvazzaf generallerin hapiste olmasının Türk Silahlı Kuvvetleri’ni terörle mücadelede zafiyete düşürdüğünü iddia edenler Çin’e bakmalı. 2010’da yapılan nüfus sayımına göre Çin’in nüfusunun, 1 milyar 340 milyon olduğu hesaplanmıştı.
 
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, aynı zamanda dünyanın en kalabalık ordusuna da sahip bulunuyor. Çin’in ordusunun büyüklüğü 2,3 milyon. 2003’ten 2006’ya kadar ülkesindeki asker sayısını 200 bin düşürse de Çin 2,3 milyon kişilik ordusuyla dünyanın en kalabalık askeri gücüne sahip.
 
2.3 MİLYON ASKERE 191 GENERAL
 
Dünyanın en kalabalık ordusuna sahip Çin; 2,3 milyon kişilik ordusunu düne kadar 185 general ile idare ediyordu. 6 üst düzey askerini generalliğe atayan Çin, böylece ülkedeki toplam general sayısını 191’e çıkardı. Başkent Pekin’de düzenlenen terfi törenine Çin Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Çin Merkezi Askeri Komisyonu (CMC) Başkanı Hu Jintao ile CMC Başkan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping katıldı. 
 
Çin 1955’te askeri yetkililerin rütbe değişimine başladı. Daha sonraları kaldırılan bir rütbe olan mareşal rütbesine 10 yüksek rütbeli asker terfi ettirilmişti. Eski Başbakanlardan Zhou Enlai daha sonraları 1955’te 55, 1956’da ve 1958’de birer tane olmak üzere general rütbelerinde bir değişim yapmıştı. CMC, 1965’ten 1988’e kadar orduda terfi sistemini ortadan kaldırmıştı. 1988’den bu yana 135 üst rütbeli askeri görevli ve silahlı polis, general rütbesine terfi ettirildi.
 
TÜRKİYE’DE İSE 700 BİN ASKERE 363 GENERAL
 
Çin ordusunun büyüklüğü Türkiye’deki asker sayısının yaklaşık 3,5 katı olmasına rağmen, Türkiye’deki general sayısının Çin’dekinin yaklaşık 1,5 katı olması dikkat çekiyor. Türkiye’de şu anda 363 general bulunuyor. Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün YAŞ Raporu’na göre, TSK’da 301 olması gereken general sayısı yasal kadro aşılarak 363’te tutuluyor.
 
ÇİN’DE 1 GENERALE 12 BİN, TÜRKİYE’DE İSE
 
BİR GENERALE BİN 928 ASKER DÜŞÜYOR
 
Basit bir hesaplama bile Türkiye’deki 363 olan general sayısının ne kadar fazla olduğunu ortaya koyuyor. Çin’de bir generale düşen asker sayısı 12 binin üstündeyken, Türkiye’de bir generale düşen asker sayısı ise bin 928 civarında bulunuyor. Başka bir ifadeyle Çinli bir generale düşen asker sayısının Türkiye’de bir generale düşen asker sayısının 6 katından yüksek olduğu görülüyor. Türkiye’de tahsisli kadro sayısından 61 fazla general bulunuyor.
 
GÖREV ZAFİYETİNE YOL AÇMAZ
 
Bu rakamlar, CHP’nin Silvan’da 13 askerin şehit edilmesinden sonra ortaya attığı “Ergenekon ve Balyoz davalarındaki tutuklamalar TSK’da görev zafiyetine yol açtı” tezinin gerçeği yansıtmadığını açıkça ortaya koyuyor. TSK’da 6 bin 350 civarında Albay da bulunuyor. Önümüzdeki hafta yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında general sayısının fazla olduğu da göz önünde bulundurularak; Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklu olup da rütbelerinde bekleme sürelerini dolduran generallerin TSK’dan emekli edilebileceği belirtiliyor. Aynı davalarda tutuksuz yargılanan diğer personelin de pasif görevlere atanacağı konuşuluyor.
 
yeniakit