Aydın-Denizli karayolu üzerinde Kuyucak ilçesi yakınlarında bulunan Obam Dinlenme Tesisinde özel olarak koruma altına alınan yaklaşık yarım asırlık çınar ağacı, tesise gelen müşteriler tarafından çok büyük bir ilgi görüyor. Alınan tüm önlemlere rağmen çürümeye başlayan çınarın korunması için destek bekleyen işletme sahibinin imdadına Türk İşadamları Platformu (TİAP) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Mucit Türk İş Adamları Platformuna (MUTİAP) üyesi Aydınlı mucitler yetişti.
Kendilerine çınarın korunması konusunda destek veren mucitlere teşekkür eden İşletme Sahibi Eyüp Şenol, “Uzun yıllar yurtdışında yaşadım. Maalesef ülkemizde yeşile ve çevreye karşı çok duyarlı bir millet değiliz. Dünyanın en güzel iklimi ve bitki örtüsüne sahip olmamıza rağmen ağaç zenginliğimiz yok denecek kadar az. Bu ağacı tesisimiz içinde koruma altına almaya çalışıyoruz. Ağaç üzerinde bazı olumsuzluklar olmaya başladı. Bu konuda mucitlerden yardım talep ettik. Türkiye"nin ilk ve tek antibakteriyel ultra viyole (UV) kırıcısı olan "Nano Türk Ultrawax" ile bu çok değer verdiğimiz ağacımızı koruma altına aldık. Güneş ışınlarından gelebilecek her türlü zararlı ışınlara karşı koruma sağladık. Ayrıca ağaca zarar verebilme durumu söz konusu olan böceklere karşı tedbirimizi almış olduk. Bu konuda bize destek veren MUTİAP üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.
Asırlık çınarın koruma altına alınmasıyla ilgili olarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren TİAP ve MUTİAP Genel Koordinatörü Hakan Başlık da, “Türkiye"nin ilk ve tek akredite laboratuarı olan Aydın Ticaret Borsası laboratuarı tarafından büyük bir titizlikle yapılan analiz sonuçları ışığında çok ilginç bir durumla karşılaştık. Nano Türk Ultrawax hem UV kırıcı özelliği taşımakta hem de bulunduğu ortamda hiçbir bakteri oluşumuna imkan vermemektedir. Türkiye"nin ilk ve tek antibakteriyel UV kırıcı maddesi yüzde 100 doğal olarak elde etmenin mutluğu içersindeyiz. Süleyman Demirel Üniversitesi ile Ar-Ge çalışmasını yürüttüğümüz Doğal Vernik Projemizin sonuçlanmasını büyük bir heyecan içersinde bekliyoruz. "Yeşil Türkiyem Güç Birliği Platformu" çalışmaları bundan böyle TİAP bünyesinde devam edecektir” diye konuştu.
MUTİAP"ın bir başka buluşu olan “Nanotürk Ultrawax” hakkında bilgiler veren Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr.H.Turgut Şahin ise, şunları söyledi: “Ahşap malzemenin doğal estetik görünümünün bozulmasında ve kalitesinin düşmesinde en önemli etkenlerden birisi olan ışıktan solma renk bozulmasına karşı çalışmalarını yürüttüğümüz Nanotürk Ultrawax bu doğal ve organik ekstrakt çözeltisinin etkili olabileceği ön çalışmalarla anlaşılmıştır. Görünür ışığa göre daha yüksek enerjiye sahip mor ötesi UV ışık altında, bitkisel ekstrat çözeltisi ile muamele edilmiş odunların doğal renklerinde, herhangi bir işlem görmemiş odunlara göre belli derecede renk kaybolmasına karşı direnç gösterdiği anlaşılmıştır. Doğal ve sentetik malzemeleri UV ışınlarına karşı koruyuculuk sağlayan piyasada birçok madde vardır. Fakat bu maddeler genellikle Petro-kimyasal esaslıdır ve çevre için zehirli bileşikleri içerir. Hâlbuki bitkisel kaynaklardan elde edilen doğal maddelerin bu alanda kullanılabilmesi çevre ve insan sağlığı için önemlidir. Ahşap yüzeylerinde olumlu sonuçlar veren bitkisel esaslı doğal ekstrakt maddenin başta tekstil gibi diğer endüstrilerde de kullanılabilmesi mümkün görülmektedir”