Financial Times gazetesi, “Cin şişeden çıktı” dediği, "Ergenekon" soruşturmasına ilişkin ikinci davayı değerlendirken “Sürekli genişleyen Ergenekon şebekesine ilişkin soruşturma, hem tüm ulusun izlediği bir pembe dizi, hem de Türkiye"nin değişen siyasi kültürün çok ciddi bir testi haline geldi” diye yazdı.

Financial Times gazetesi, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzası ile yayımladığı “Türkiye"deki Dava, Komplo Kültürünü Gözlerin Önüne Serdi” başlıklı geniş haber analizinde İstanbul"da bir mahkemenin, aşırı milliyetçi bir şebeke ile ilgili çok büyük bir soruşturmanın ikinci aşamasına ilişkin duruşmalarının başladığını duyurdu.

İstanbul"daki bir gecekonduda silahların ortaya çıkarılmasından iki yıl sonra “Sürekli genişleyen Ergenekon şebekesine ilişkin soruşturma, hem tüm ulusun izlediği bir pembe dizi, hem de Türkiye"nin değişen siyasi kültürün çok ciddi bir testi haline geldi” diye yazdı.

-“İKİNCİ İDDİANAME DAHA DA AÇIKÇA SİYASİ”-

Gazete, ikinci davanın içeriği ve sanıklara ilişkin bilgi de verdiği haberinde “kinci iddianame, daha da açıkça siyasidir” dedi ve emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un bir terörist örgüt beyinleri olmakla ve hükümete karşı silahlı ayaklanmayı kışkırtmakla suçlanırken Abdüllah Gül"ün 2007 yılında cumhurbaşkanı olarak getirilmesine laik muhalefet patlamasını da soruşturduğuna dikkat çekti.

-"DERİN DEVLET İLE EŞ ANLAMLI"-

Savcıların, Hrant Dink"in öldürülmesi gibi saldırıları ve “görünürde hükümet karşıtı gösterileri düzenleme planlarını demokrasiyi altüst etme komplosunun parçaları gibi” değerlendirdiği kaydedilen haberde “Ergenekon" etiketinin, askeri darbe ve esrarengiz cinayetler kültürü olan "derin devlet" ile “eş anlamlı” hale geldiği yorumunu da yaptı.

-“DAVANIN YÜRÜTÜLME TARZI PROBLEM”-

Liberal aydınların ve birçok sırada Türkün, davanın bu tür faaliyetlere son vereceğini umduğunu da kaydeden gazete, “Ancak bir sorun var. Davanın yürütülme üslubu, meşruluğuna ilişkin soru işaretlerine yol açtı Bu da, eski tarz laikler ile dini muhafazakarlar arasında daha çok gerginlik yarattı.”

Bu çerçevede, “Saygılı akademisyenler ve gazetecilere yönelik şafaktaki operasyonlar, 60 yaşlarındaki zanlıların yargılama öncesi uzunca hapiste tutulması ve kanıt olarak telefon dinlemelerine dayanması, laik siyasetçilerin, davayı AKP muhaliftlerine karşı bir cadı avı gibi kınamasına yardımcı oldu” görüşünü de dile getirdi.

-“DAVANIN DESTEKÇİLERİNİN HAYAL KIRIKLIĞI”-

İngiliz gazetesi, “Davanın destekçileri bile son dönemdeki siyasete odaklanmasından hayal kırıklığını duyuyor” dedikten sonra Diyarbakırdaki avukat Tahir Elçi"nin,“ Türkiye"de son 20-30 yılda meydana gelen ciddi cinayetler değil, sadece AKP"ye karşı suçlar veya darbe planlayanlarını soruşturdukları izlenimlerimiz var” yolundaki eleştirileri de yansıttı.

Ancak “potansiyel” olarak bu konuları ele alan bir üçüncü iddianamenin bu hafta beklendiğini de belirten Financial Times, böyle geniş bir soruşturmanın pratik zorluklar arttığını da vurguladı.

-“AKP"YE KARŞI MÜCADELEYE"-

Bu arada, haberde “askerler ve destekçilerinin AKP"ye karşı mücadele etmeye” başladığına ilişkin işaretlerin bulunduğu öne sürülürken yıllık hakim ve savcı atamalarında yaşanan soruna dikkat çekerek bu konudaki gecikmenin “Ergenekon ekibinin başka görevlerine atanabileceği” söylentilerine yol açtığını, yerlerine atanabilecek savcıların da, o kadar detaya hakim olmasının “adeta imkansız” olacağı da savunuldu.

FT, “AKP-ordu ilişkilerdinin yeniden tesis edilkmesine yardımcı olduğunu” belirttiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"un geçen ay askerlere karşı “organize bir iftira kampanya”nın yürütüldüğünü söylediğine dikkat çektikten sonra TBMM tarafından gece yarısı onaylanan askeri yargı düzenlemesinin de Anayasa Mahkemesi"ne götürüldüğüne işaret etti. Gazete, haberi son verirken de şunları yazdı:

“Ancak, Sayın Elçi"nin dediği gibi "Cin şişeden çıktı". Ergenekon soruşturması, sürüp gitse de ilgili olduğu darbe ve kompo kültürünün sona ermekte olduğu umuluyor.”