Her şeye rağmen neşeli hal ve tavırları ile tanınan romanların genlerinde bulunan neşelerini, Çinliler ve ürettikleri ucuz ürünler kaçırdı.
Aydın Merkez Ilıcabaşı Mahallesi'nde yaşayan ve geçimlerini sepetçilikle sağlayan Roman vatandaşlar, daha önceleri plastiğe karşı direndiklerini ancak Çin mallarının Türkiye'de yaygınlaşmasıyla birlikte işlerin tamamen durduğunu söyledi. Artık karınlarını doyuramadıkları için dededen kalma mesleklerinin yok olmasından endişe duyduklarını belirterek yetkililerden yardım isteyen Ceylan Aydeniz, "Biz Romanlar'ın en önemli özelliği sepetçiliktir. Ancak diğer el sanatları gibi bu iş de teknolojiye yenik düştü. İlk önce plastik sepetler, ardından ucuza satılan Çin malları bizi iyice zora soktu. Akşama kadar çalışıyoruz. Ancak para kazanamıyoruz. Sezonun en hareketli olması gereken şu aylarda, siftahsız gün geçiriyoruz. Ne üretimin ne de satışın tadı kalmadı. Çinliler ve ucuza satılan malları biz Romanların neşesini kaçırdı" dedi.
Eskiden sadece sepet yapıp satara geçindiklerini, şu anda süs kabağı işlemsinden, alçı süs eşyalarına, ve söğüt sandalye ve beşiğe kadar her şey yaptıklarını belirten Ceylan Aydeniz, “Sepetçiliğin unutulması ile doğal yaşam da bitmeye başladı. Eskiden sepet kullanılırdı. Bu ucuz Çin malları ve plastikten yapılma malzemeler sağlığa zararlı. Bu nedenle vatandaşlarımızın daha doğal olan Roman sepetlerini kullanmasını öneriyoruz” diyerek ucuza satılan Çin mallarının sağlığa zararlı olduğunu iddia etti.