Nevşehir merkezde Lale Caddesi’nde 21 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan 77 yaşındaki Necati Bayrakçeken vatandaşların deforme olan ayakkabıları tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ettiklerini belirtti. 1970’li yıllarda ağabeyiyle birlikte ayakkabı imalatı da yaptıklarını hatırlatan Bayrakçeken, teknolojinin gelişmesi ve fabrika ürünü ayakkabıların piyasada daha geniş yer bulmasıyla maliyetini kurtarmadığı ve talep olmadığı için imalat işini bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi.
 
Vaktiyle tadilat işlerini yetiştiremeyen Bayrakçeken, şimdilerde günde üç veya dört ayakkabı ancak tamir edebiliyor. Çin malı düşük kaliteli ayakkabıların, el emeği ayakkabılara tercih edildiğini söyleyen Bayrakçeken, “Piyasada ucuz kalitesiz Çin malı ayakkabılarla dolu. Vatandaşlar, ayakkabısının tabanı çıktığında tamir ettirmek yerine 15-20 liraya yenisini alıyor. Günde ancak 3- 4 kişi ayakkabı tamiratı için geliyor. Şu anda Nevşehir’de ayakkabı tamirciliği yapan 5 -6 kişi kaldı. Tamircilerin çoğunluğunu emekli insanlar oluşturuyor.” dedi. 
 
Çırak bulmakta zorluk çektiklerini belirten Bayrakçeken gençlerin bu mesleğe ilgi duymamasına da hak veriyor. Kendi çocuklarını da farklı meslek gruplarına yönlendirdiğini söyleyen Bayrakçeken “Çocuklarını ayakkabı tamirciliğine yönlendirmeyen ailelerde haklı. Çünkü bu meslekle ev geçindirilmesi imkansız hale geldi. Ayakkabı tamirciliği bizimle birlikte birkaç yıl içinde maziye karışır.” diye sözlerini tamamladı.
 
Çin malı ayakkabıları almak yerine deforme olan ayakkabılarını tamir ettirdiğini söyleyen bir müşteri ise “Çin malı ayakkabıları aldığımızda uzun süre kullanamıyoruz. Kısa bir süre sonra yırtılıyorlar, tamir ettirmesi de güç oluyor. Ayakkabı alacağım zaman en kaliteli olanı almaya çalışıyorum. Yırtıldığında veya zarar gördüğünde ise tamirciye getiriyorum.” ifadesini kullandı.