Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, ekonominin 2009 yılının tümü açısından büyümenin yüzde 8,7 olduğu ifade edilerek, ''dünya ekonomisininin durumunun halen belirsiz olduğu, bu nedenle Pekin'in de mevcut istikrar politikalarını sürdüreceği'' kaydedildi.

Aralık ayında enflasyonun yükseldiği belirtilen açıklamada, bunun da büyümenin kontrol altında tutulmasını sağlamak için faiz oranlarını artırma veya başka adımlar atılmasına yönelik baskıyı artırdığı ifade edildi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu yetkililerinden Ma Jiantang da, düzenlediği basın toplantısında, dünya genelinde ekonomisinde düzelme ve istikrarı sağlayan ilk ülke olduklarını söyledi. Yine de Çin'in halen belirsizliklerle karşı karşıya kaldığını ve ''küresel görünümün zayıf olduğunu'' dile getiren Ma, ekonomi politikalarında önemli bir değişiklikten kaçınılacağını kaydetti.

Çin'in kendisini halen yoksul bir ülke olarak gördüğünü vurgulayan Ma, ortalama gelirin kentlerde 2 bin 700 dolar olmasına rağmen nüfusun çoğunluğunun bulunduğu kırsal kesimdeki ortalama gelirin 752 dolar olduğunu söyledi. Ma, ''Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da artış olmasına ve ekonomik gücümüze rağmen Çin'i halen gelişmekte olan bir ülke olarak değerlendirmeliyiz'' dedi./HT