Çin Milli İstatistik İdaresinin verilerine göre, ekonomi ilk çeyrekte yüzde 8,1 oranında büyüme kaydetmişti.

Açıklanan bu oranla birlikte Çin ekonomisi 2009'un üçüncü çeyreğinden bu yana verdiği en düşük büyüme oranını kaydederken, pazar beklentileri yüzde 8'in altına düştü.

İstatistik İdaresi Sözcüsü Şıng Layyün yaptığı açıklamada, taslak verilere göre ülkenin ilk yarıda yüzde 7,8'lik bir büyümeyle 22,71 trilyon yüen'lik gayri safi yurtiçi hasılaya ulaştığını belirtti.

Çin Uluslararası Ekonomi Merkezi araştırmacılarından Vang Cün, büyümedeki yavaşlamanın düşen sabit varlık yatırımları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin zor operasyonlara girişmesi ve azalan dış talepten kaynaklandığını savundu.

Dış piyasaların durgunluğu ve küresel ekonomik sorunlar nedeniyle Çin yıllık büyüme hedefini 2012'nin mart ayı başında yüzde 7,5'e düşürmüştü.

Çinli ekonomistler ülkenin önceliğinin, aşağı yönlü baskı altında büyümeyi istikrarlı hale getirmek olduğunu vurguluyor.

Şıng, hükümetin istikrarlı ekonomik büyümeyi teşvik için makro-kontrolleri artırarak güçlendirmesini ve istikrarlı büyümeye öncelik vereceğini bildirdi.

Açıklanan diğer verilere göre, Çin'in sanayi katma değeri yüzde 10,5 yükselirken, bu oran ilk çeyrekte yüzde 11,6 olarak verilmişti.

Perakende satışların yüzde 14,4 oranında arttığı kaydedilen açıklamada, bu rakamın da ilk çeyrekte yüzde 14,8 olduğu bildirilmişti.

Çin ekonomisinin temel dinamiklerinden biri olan sabit varlık yatırımları da yüzde 20,4 oranında büyüyerek 15,07 trilyon yüene ulaştı.