Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin, ABD Başkanı Barack Obama’nın bölgedeki etkilerini artırma niyetini açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, Pekin yönetiminin, ABD’nin Doğu Asya’daki haklı çıkarlarına saygı duyduğunu belirterek, Washington yönetimine de Çin’in haklarına saygı göstermesi çağrısı yaptı.
 
ABD Başkanı Barack Obama, dün ABD ordusunun, Asya-Pasifik bölgesinde rolünü genişleteceğini belirterek, ülkesinin, bölgenin geleceğini şekillendirmeye yardım edecek Pasifik gücü olarak "burada kalacağını" söylemişti.
 
 Obama, Hillary Clinton'ı Myanmar'a gönderiyor
 
 
ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı, gelecek ay Myanmar’a göndereceğini açıkladı.
 
Endonezya’nın Bali adasını ziyaret eden Obama, yaptığı açıklamada, "gelişim için tarihi bir fırsat ele geçirmeyi ve Burma’nın (Myanmar) demokratik reform yolunu izlemeyi sürdürmesi halinde ABD ile yeni bir ilişkiye girebileceğini açıklığa kavuşturmak istediklerini" söyledi.
 
ABD Başkanı, Myanmar’da yıllar süren karanlıktan sonra son haftalarda "gelişim kıpırtılarının" görüldüğünü belirtirken, bu ülkede insan hakları, azınlıklara muamele ve toplumun kapalı yapısı konularından duyduğu derin endişeyi dile getirdi.
 
50 yılı aşkın bir süre sonra Myanmar’ı ziyaret edecek ilk ABD Dışişleri Bakanı olacak Hillary Clinton’ın görevinin, ABD’nin bu ülkede siyasi reform, insan hakları ve ulusal uzlaşı konularındaki gelişimi desteklemek için ne yapabileceğini keşfetme amacı taşıdığı belirtildi.
 
Clinton’ın Myanmar’a yapacağı gezi, Obama’nın bu ülke politikasının başarısının bir işareti olarak görülüyor.
 
Myanmar, 1988 ve 2007 yıllarında demokrasi yanlısı göstericilere karşı uyguladığı baskılar ve askeri yönetimin, 1990 seçimlerinin galibi Suu Kyi’nin partisine iktidarı vermemesi nedeniyle Batılı ülkelerle ABD’nin siyasi, ekonomik ve geniş çaplı ticari yaptırımlarıyla karşı karşıya.
 
Şu anda geçen Mart ayında iktidara gelen, sözde sivil bir hükümete sahip Myanmar, cuntanın uyguladığı katı politikaları liberalleştirme niyetinde olduğunu açıklamıştı.
 
Myanmar hükümeti, bu yönde bazı adımlar atarak, sansürü gevşetmiş, sendikaları yasallaştırmış, Çin’in desteklediği tartışmalı baraj projesini askıya almış ve ülkenin demokrasi yanlısı lideri Suu Kyi ile birlikte çalışmaya başlamıştı.
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) zirvesi sırasında Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile de bir araya gelmesi bekleniyor.