Bu besinler cildi, maruz kaldığı olumsuz dış etkenlere karşı güçlendirmenin yanı sıra nemlendirip besliyor. Her dem genç, sağlıklı, formda kalmak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak istiyorsanız kahvaltı mönülerinizi bu besinlerle hazırlayın.

Güne karışık başlayın

Yulaf, çikolata, buğday, bal ve pirinç. Hepsi de enerji ve güç veren besinler. İçerdikleri yüksek orandaki besinsel değerler nedeniyle cildin doğal savunma mekanizmasını güçlendirerek, dış etkenlere karşı koruma sağlıyor.

Yulaf

Yulaf gevreğini sabah kahvaltıda süt veya yoğurda ilave ederek yiyin. Zengin protein, lif, vitamin (özelikle de B ve D vitaminleri) ve mineral kaynağı (100 gramında 53 mg kalsiyum, 405 mg fosfor, 4.5 mg demir ve 268 mg potasyum bulunuyor) olan yulaf, güç ve enerji verici özellikler içeriyor. Cildinizi tazelemek ve kadifemsi bir yumuşaklığa kavuşturmak için yüzünüze haftada en iki kez 2 kaşık pirinç suyu, 2 damla zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı yulaf unu karışımını sürüp 5 dakika bekleyin ve yıkayın.

Buğday

Kolesterol ve tansiyon düşürücü etkili buğday, yüksek oranda B ve E vitaminleri içeriyor. Özellikle E vitamini içeriği ile doğal bir antioksidan olarak cildi yaşlanmaktan koruyor ve kırışıklıkların oluşumunu önleyerek cildin her dem genç kalmasını sağlıyor. Gözdeki damarları koruyup, göz etrafında oluşabilecek çizgileri azaltıyor. Cilde pembelik veriyor. Tırnakları ve saçları güçlendiriyor. Zengin içeriği nedeniyle kozmetik ürünlerinde çok sık kullanılıyor.

Çikolata

Mutluluk hormonunu (serotonin) uyarıcı özellikler içerdiğinden çikolata, vücudu ve cildi gevşetip rahatlamasını sağlıyor. Aşık olma esnasında beynin ürettiği feniletilamin adlı uyarıcı bir madde içerdiği için afrodizyak özellikler taşıyor. Stresten uzak rahat bir uyku sağlıyor. Antioksidan özellikleriyle serbest radikallere karşı savaşarak yaşlanmayı geciktiriyor. Protein kaynaklı olduğundan cildi yenileyip elastikiyetini artırıyor. İçeriğindeki sterol adlı madde ile cilde tonik etkisi yapıyor.

Bal

Şeker, fruktoz ve glikoz içeren bal doğal bir tatlandırıcı. Ayrıca antibiyotik özelliği ile mikroplara karşı güçlü bir dezenfektan. Vitamin, mineral ve protein kaynağı olan balın yapısındaki meyve asitleri cildi arındırıyor, azot ve glüsit gibi maddeler nemlendirici özellikler içerip cildin nem dengesini düzenliyor. Oligoelementler ise hücreleri yeniliyor. Manganez, magnezyum, kalsiyum ve silisyum gibi mineraller ise cildi pürüzsüz bir güzelliğe kavuşturuyor.

Pirinç

B gubu özellikle de B1 ve B2 vitaminlerince zengin olan pirinçte ayrıca demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum başta olmak üzere diğer mineraller de bulunuyor. Pirinç, hücrelere ihtiyacı olan enerjiyi sağlayıp cildin yıpranmasını önlüyor, içerdiği bol potasyum ve az azot ile kan basıncı değerlerinin düzenli akışını sağlıyor. Zararlı güneş ışınlarının etkisi veya yaşlanma nedeniyle ortaya çıkan cilt lekelerini yok ederek, cildin ışıltılı bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.

Günün ilk güzellik işlemi; temizlik

Sabah uyanınca aç karnına ılık su için. Su, bağırsakları, organizmayı temizleyerek cildin nem dengesini düzenliyor. En az yarım saat sonra kahvaltı yapın ve 1 fincan çay veya kahve ile bol lifli kahvaltı gevreği yiyin. Taze meyve suyu veya meyve ile öğünü tamamlayın. Cildinizi gece yatmadan evvel ve sabah uyandıktan sonra mutlaka temizleyin. Çünkü uyku esnasında ciltte depolanan yağlar gözenekleri tıkayabilir, böylece sivilce ve siyah noktalar ortaya çıkabilir. Bunun için su ve cilt tipinize uygun bir sabun yeterli. Yüzünüzün her bölgesine ayrı bir özen göstermelisiniz. Göz çevresi hassas olduğu için bu bölgeye özel ürünlerle cildi tahriş etmeden hafifçe silerken, çene ve burun bölgesini yüz temizleme sütü ile ovarak temizleyin.

Bol sıvı alın

Su, süt, taze sıkılmış meyve suyu, çay ve kahve. Hepsi de sağlık ve güzellik iksiri içecekler. Sabahları aç karnına bol sıvı alın. Cildinizi içerden besleyerek nemlendirin. Bol sıvı alımı cildin kurumasını önlüyor.

Su

Vücut ağırlığımızın yüzde 60'ı sudur. Ancak bu oran yaş ilerledikçe azalıyor ve sonuç olarak ciltte kuruma başlıyor. Kırışıklıklar ortaya çıkıyor ve cilt giderek elastikiyetini kaybedip sarkmalara yol açıyor. Yaşlanma sürecini yavaşlatmak için gün içinde sabah uyandıktan akşam yatıncaya kadar 1.5 litre su içmeye özen gösterin. Cildinizi dışardan beslemek için nemlendirme özelliği olan kozmetik ürünlerini kullanın ve sabah temizliğinden sonra nemlendirici krem sürün.

* Yüzünüzü üç günde bir arındırıcı ve gevşetici etkili 1 avuç lavanta ilave edilmiş sıcak su buharına tutun. Başınıza bir tülbentle örtüp işlemi 5-10 dakika sürdürün. Cildiniz derinlemesine temizlenip daha kolay beslenecektir.

Çay

Çaydaki tein adlı madde uyarıcı ve susuzluğu giderici özellikler içeriyor. E vitamininden 20 kat daha güçlü bir antioksidan olan polifenol adlı madde dolaşımı hızlandırırken, hücrelerin oksitlenmesini önlüyor ve cildin yaşlanmasını geciktirerek sıkılaştırıcı bir etki sağlıyor. Yoğun bir çalışma temponuz varsa çayla yapılan kompresler yorgun gözlerinizi dinlendirecektir. Bir parça pamuğu soğuk çaya batırıp göz kapaklarınızın üzerine yerleştirin. 10-15 dakika dinlenip yüzünüzü yıkayın.

* Gece yatmadan önce çay ile yapılan maskeler, uyku esnasında cildin yeniden yapılanmasını sağlıyor. 2 çorba kaşığı demlenmiş soğuk çay, 1 kaşık bal, 1 kaşık pirinç unu ve 2 kaşık yulaf unu ile karıştırıp yüzünüze sürün.

Süt
Süt, bebeklikten, yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde sağlık ve güzellik için en önemli ve komple bir besin. Kemikler için son derece yararlı bir mineral olan kalsiyum kaynağı. Vücut ve cildin beslenmesi için gereken tüm proteinleri içeriyor. Sütün sağlık ve güzellik iksiri olduğu çok eski zamanlardan beri biliniyor. Roma İmparatoru Neron'un eşi Poppea, cildinin her dem genç ve pürüzsüz olması için sık sık süt banyosu yaparmış. Süt, cildi yenileyip yumuşatıyor. Sütün alternatifi yoğurt olabilir.

* Cildinizi gerginleştirici bir sütle temizlemek ister misiniz? 1 su bardağı ılık süte 10 gr biberiye atıp 5 dakika bekletin. Süzüp bir parça pamukla göz çevresi hariç tüm yüz ve boynunuzu silin.

Kahve

* Sabah kahvaltısında içilen 1 fincan kahve, güne enerjik başlamak için ideal bir içecek. Zengin kafein içeriği ile beyni uyarıp konsantrasyonu artırıyor. Hem ruhsal hem de bedensel açıdan zindelik veriyor. Küçük kan dolaşımını hızlandırıp, cildi ölü hücrelerden arındırarak yeniliyor. Ayrıca içerdiği polifenol adlı maddeler, antioksidan etkili olduğu için cildin yaşlanma sürecini yavaşlatarak kırışıklıkların oluşumunu engelliyor.

* Kahve enerjik bir içecek ancak aşırıya kaçmayın, ters etki yapabilir. İçeriğindeki kafein, dozunda alınırsa cildi toksinlerden arındırıp, şişkinliği önlüyor.

Portakal suyu

Sabah kahvaltısını mutlaka taze sıkılmış 1 bardak portakal suyu ile tamamlayın. İçeriğinde bulunan A vitamini cildi güçlendirerek nemlendirip besliyor ve elastikiyetini artırıyor. C vitamini bozulan hücreleri onarıp cildin savunma mekanizmasını güçlendirerek olumsuz dış etkenlerden koruyor, E vitamini en iyi doğal antioksidan olarak serbest radikallerle savaşıp kırışıklıkların oluşumunu engelliyor.

* 1 portakalın suyu, 10 kereviz yaprağı,1 küçük sivribiber, 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı, 1 tutam tuz ve karabiberi blenderde ezip için. Cilt ve sağlık toniği denilen bu içecek bağışıklığı güçlendirip, dokuların sıkılaşmasını sağlıyor.

Banyo yerine duş yapın

Hem zamandan tasarruf etmek hem de sağlık ve güzelliğiniz için sabahları banyo yapmak yerine duş alın. Uyku esnasında terlemek, hastalık yapan bakterilerin vücutta kolayca ortam bulmasına yol açıyor. Duş hem bakterilere karşı etkili hem gün boyu zindelik veriyor hem de cildi canlandırıp tazeliyor. Sağlıklı bir duş için su ısısı 32 derecenin üzerinde olmalı ve duş en fazla 10 dakika sürmeli. Yataktan kalktıktan sonra yüzünüzü temizleyip hemen duş alın. Cildinizi artıklardan arındırmak için duşu kapatıp uygun bir sabun veya banyo köpüğü ile sabunlanın. Kan dolaşımını hızlandırmak ve selülit oluşumunu önlemek için sabunu vücudunuza lifle masaj yaparak yedirin. Tekrar duş alıp kurulanın.

Lezzet Dergisi