Financial Times Başbakan Erdoğan’ın “Çılgın Proje”si olan “Kanal İstanbul”u değerlendirdiği haberinde, Türkiye’nin Montrö Antlaşması’nı yeniden müzakere etmeyi umduğunu savunurken kanalın, Moskova’nın Samsun-Ceyhan boru hattına yönelik taleplerini gözden geçirmeye zorlamak için bir pazarlık manevrası olduğunu öne sürdü. 
 
“Kanal İstanbul” yabancı basında eleştirildi. Financial Times Başbakan Erdoğan’ın “Çılgın Proje”si olan “Kanal İstanbul”u değerlendirdiği haberinde, Türkiye’nin Montrö Antlaşması’nı yeniden müzakere etmeyi umduğunu savunurken Kanalın, Moskova’nın Samsun-Ceyhan boru hattına yönelik taleplerini gözden geçirmeye zorlamak için bir pazarlık manevrası olduğunu iddia etti. 
 
AMAÇ NOTRÖYÜ YENİDEN MÜZAKERE ETMEK 
Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın “Kanal İstanbul” projesini değerlendirdiği haberinde, “Kanal İstanbul” projesiyle hedeflenen amacın çok basit olduğunu ve yeni olmadığını belirterek, projeye yakın kaynaklara dayanarak Ankara’nın gerçekten zorluklar beklenmesine rağmen boğaz trafiğini düzenleyen Montrö Antlaşmasını yeniden müzakere etmeyi umduğunu iddia etti. Bu çerçevede şu ifadelere yer verdi: 
 
“Fakat Rusya’nın görünüşte Samsun-Ceyhan boru hattını destekleme sözünden caymasıyla birçok kişi kanal’ı boru hattının büyük bir kısmını talep eden Moskova’ya baskı için bir pazarlık manevrası olarak görüyor. Gerçi, kanal yaklaşan seçim öncesi aynı zamanda bir reklam.” 
 
HAZAR PETROLÜ HEM KANALI HEM BORU HATTINI HAKLI ÇIKARACAK 
Gazete, Türkiye’nin İstanbul Boğazı'nın bypass edilmesi için yıllardır desteklendiğine dikkat çekerek projeye yakın olanların Samsun-Ceyhan boru hattı kesinlikle gündemde tutmayı sürdürdüğünü çünkü Türk hükümetinin, Hazar Denizi'ndeki petrol üretiminin ham kanalı hem de boru hattını haklı çıkaracak kadar büyümesini beklediği öne sürdü. 
 
 
Haberde, hesaplanan 10 milyon düşük maliyet konusunda çok soru olmasına rağmen birçoklarının projeyi cüretkar bulduklarına dikkat çekilerek Panama ve Süveyş Kanalı gibi tarihteki örnek muazzam alt yapı projelerinin “Kanal İstanbul” projesini teşvik etmediği yorumuna yer verildi. 
 
BEDELİ VERGİ MÜKELLEFLERİ ÖDER 
Panama Kanalı inşa edilirken The Manchester Ship Canal Company’nin iki defa iflas ettiği, Manchester Belediyesi tarafından kurtarıldığı ve Süveyş Kanalı’nın ilk zamanlarında gelirin çok düşük olduğu için geçiş vergisini arttırmak amacıyla yeni tonaj hesaplamaları yapıldığı belirtilerek bütün bunlar anımsatıldığında eğer Başbakan Erdoğan gerçekten tarihteki yerini alırsa, bunun faturasını ödeyecek olanın Türk vergi mükellefi olabileceği iddiasında bulunuldu.(anka)