Türkiye ve ABD'nin Kıbrıs açıklarında ortaklaşa düzenlediği askeri tatbikat, İsrail ve Rum tarafında gerginlik yarattı... Limasol'un güneydoğusunda, "Lefkoşa FIR hattı" ve Güney Kıbrıs'ın sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesi" (MEB) içerisinde, savaş uçakları ve gemileriyle düzenlenen bu özel tatbikat nedeniyle, İsrail Dışişleri Bakanlığı ve Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve ABD'ye tatbikatla ilgili "Bilgi verilmeden tatbikat yapılması kabul edilemez" açıklaması yaptı. Deniz seviyesi ve 26 bin ayak yukarıda yapılan tatbikat sırasında gerçek mühimmatlar kullanılmadığını, ancak havada yakıt ikmali gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

TALAN ETTİLER...
Özel bir uçağın da, tatbikatta yapılan uçuşlarla ilgili radar ve kontrol merkezi olarak görev yaptığı ve Lübnan ve İsrail'den Avrupa'ya doğru yapılan uçuşları "hafif derecede" etkilediği iddia edildi. Tatbikatı manşetine taşıyan Rum Fileleftheros gazetesi, "Lefkoşa FIR Hattı'nı Talan Ettiler... Limasol'un Güneydoğusunda Amerikan-Türk Ortak Tatbikatı" başlığıyla aktardığı haberinde, tatbikatın dün sabah saat 09:00 sıralarında başladığını ve akşam 18:00'a kadar devam ettiğini öne sürdü.

TÜRKİYE NOTAM VERDİ
Fileleftheros gazetesi, Türkiye'nin Perşembe günü tatbikatla ilgili NOTAM (A0234/12) yayımladığını, ancak Güney Kıbrıs'ın bu NOTAM'a herhangi bir tepki vermediğine de dikkat çekti.

SARKOZY'YE ŞİKAYET
Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, dün Paris'e gitti. Bakan Markulli'nin, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile yapacağı görüşmede, "Türkiye ve ABD'nin ortaklaşa yaptığı tatbikata" karşı destek isteyeceği belirtildi.