Haziran'da yürürlüğe giren Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde işitme cihazlarına eski fiyatlarının 2-3 kat üzerinde fiyat verildiği gerekçesiyle önce SSK, ardından da Emekli Sandığı'nın yeni tarife belirleninceye kadar hastalara cihaz verilmesini durdurduğu ortaya çıktı. SSK yetkilileri, "Fiyat belirleme çalışmaları sürüyor, cihazların karşılanması için genelge bekliyoruz" derken; İzmir Tabip Odası Başkanı, KBB Uzmanı Dr. Suat Kaptaner, "Hastaları mağdur ederek tasarruf umuyorlar, anlaşılır gibi değil" dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla sistemde yenilikler, değişiklikler, mağduriyetler yaşanmaya devam ederken, henüz tek çatı altında toplanmayan sosyal güvenlik kurumlarının uygulamaları zaman zaman hastalara sıkıntı yaratıyor. Nitekim dünyayla bağlantı kurabilmeleri, duyup konuşabilmeleri için işitme cihazı kullanmak zorunda olan hastalar bu kez `yüksek fiyat' gerekçesiyle mağdur edildi. Yaklaşık 6 aydır SSK'lı hastaların işitme cihazlarının karşılanmadığını belirten bir SSK yetkilisi, "Sosyal Güvenlik Kurumları Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde (SUT) işitme cihazlarının karşılanmasıyla ilgili bölümde fiyatlar bizim fiyatlarımızın çok üzerinde verilmiş. SSK olarak eskiden bu cihazları biz alıyor ve hastalara veriyorduk. Ucuza malediyorduk. Ama SUT'la bizim rakamlarımız arasında ciddi fark var, bizim rakamlarımızın 2-3 katı. Bu farklar üzerine yeniden bir fiyat belirleme politikası geliştirmek durumunda kaldık. Çok farklı türde kulaklık var. Bunların fiyat belirlemeleri sürüyor. Bu çalışmalar bittikten sonra bir genelge yayınlanacak ve biz de bu genelge doğrultusunda davranacağız. Bu fiyat farkı ortaya çıkınca önce biz işitme cihazı verilmesini durdurduk, sağlıkta hizmet alımında artık bizimle haraket eden Emekli Sandığı da arkamızdan geldi. Sanıyorum bu çalışmalar tamamlanmak üzere, kısa bir süre sonra hastaların ihtiyaçları karşılanmaya başlanır" diye konuştu.

Öte yandan hem Tabip Odası Başkanı hem de KBB uzmanı olarak konuşan Dr. Kaptaner, "Pahalı geldiği gerekçesiyle hastanın mağdur edilmesini, yeni fiyatlar belirleninceye kadar hizmet verilmemesini anlamak mümkün değil. Ne kadar geç verirsek tasarruf olur, düşüncesini de. İşitme cihazı sıradan bir cihaz değil. Özellikle erken teşhisle işitmeyen bebeklerin, çocukların normal hayata kavuşturulmasında çok önemli. Çünkü bu cihaza çocuk hasta ne kadar geç ulaşırsa konuşma kabiliyeti o ölçüde olumsuz etkilenir. Bu cihaz eğitim çağındaki çocuklar için de çok önemli, orta yaş ya da yaşlılarda da. Bu hastaların sosyal hayata katılmaları açısından bu cihazın önemi büyük. İşitmesi bu cihazlara bağlı olan, ama cihaz temin edilmediği için duymayan konuşamayan hastalarda sosyal, psikolojik sorunlara yol açması kaçınılmaz" dedi.

İşitme cihazlarının, çok basit kulağa takılandan kulak içine ameliyatla yerleştirilip bilgisayarla ayarlanana kadar çeşit çeşit olduğu, fiyatlarının 800 ile 30 bin YTL arasında değiştiği belirtildi.

Haber: Nesrin COŞKUN / İZMİR, (DHA)