Kurul, CHP milletvekili adayı olan Cihaner'le ilgili firar iddiasını soruşturmak üzere müfettiş görevlendirdi.
 
Adalet Bakanlığı, tutuklu bulunduğu sırada firar ettiği iddia edilen eski savcı İlhan Cihaner ile ilgili iddiaları incelemeye aldı. Erzincan Başsavcısı'yken Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve 4 ay cezaevinde kalan Cihaner'in firar ettiğine ilişkin çeşitli iddialar gündeme gelmişti. Gazeteci Kemal Özdemir'in Ergenekon Fay Hattı Erzincan kitabında yer alan bilgiler üze-rine harekete geçen Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, CHP'den milletvekili adayı olan Cihaner'le ilgili iddiaları soruşturmak üzere bir müfettiş görevlendirdi.
 
'OTELDE TOPLANTI YAPIYOR'
 
Ergenekon'un tutuksuz sanığı Cihaner, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla 16 Şubat 2010'da makam odasında gözaltına alınmıştı.
 
Cihaner sevkedildiği Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 4 ay cezaevinde kalan Cihaner'in, bu süre içinde hapishaneden firar ettiği iddiaları gündeme gelmişti. Ancak, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı, ihbarla ilgili bilgileri toparlamaya çalışan Şanal'ı dosyadan el çektirdi. Bu ihbarı soruşturmak üzere sonradan görevlendirilen cezaevi savcısı ise konu ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Bakanlık müfettişinin iddiayı gündeme getiren başta gazeteci Kemal Özdemir olmak üzere görgü tanıklarının bilgisine başvurduğu öğrenildi. Bakanlık müfettişinin firar iddialarına ilişkin, bilgi ve belge toplamaya devam ettiği öğrenildi.
 
GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI
 
Gazeteci Kemal Özdemir, 'Ergenekon Fay Hattında Erzincan' isimli kitabında 'Cihaner'in tutukluluk süresi içersinde dışarı çıktığını yazmış ve iddiasını da görgü tanıklarına dayandırmıştı. Bir başka iddia ise Özel yetkileri alınan Savcı Osman Şanal'ın nöbetçi olduğu 3 Mayıs 2010 tarihinin akşamında gerçekleşti. 155 polis ihbar hattına gelen bir arama, Cihaner'in tutuklu olmasına rağmen Erzurum'da bir grupla otelde toplantı yaptığını ileri sürdü.
 
Bunun üzerine harekete geçen Şanal'ın otel ile güzergâh üzerindeki kamera kayıtlarına el konulması talimatını verdiği belirtildi.
 
FOTOKOPİYLE TAHLİYE EDİLDİĞİ YARGITAY'A GİDİYOR
 
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın, CHP Denizli milletvekili adayı İlhan Cihaner hakkında açtığı tazminat davasında mahkeme, "Görevsizlik" kararı vererek dosyayı Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne gönderdi. Osman Şanal, gözaltına alarak tutuklanmasını sağladığı Erzincan eski Başsavcısı Cihaner hakkında 100 bin TL'lik manevi tazminat dava açmıştı. Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, "Sehven" masrafları yatırılmadığı için gelmeyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi kararının beklenmesinin yargılamayı uzatacağı ve sonuca bir etkisinin olmayacağını belirten Hakim Mehmet Hakkı
 
Altun, yargılamaya devam etti. Ardından talepleri alan Altun, mahkemenin "Görevsizliği" üzerine dava dilekçesinin reddine karar verdiğini söyledi. Kararın kesinleşmesiyle birlikte dosyanın yetkili ve görevli Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesi hükmettiğini açıklayan Altun, karara karşı Yargıtay yolunun açık olduğunu belirtti. Erzincan'daki Ergenekon davasından tutuklanan Cihaner, Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından fotokopi dosya ile salıverilmişti.
 
Cihaner'in makamında arama yapılması sırasında Şanal'a "eşkıya gibi davranıyorsunuz" dediği ifade ediliyor.
 
 
Yenişafak