Yargıtay 11. Ceza Dairesi, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki davada, Cihaner'in üzerine yüklenen suçun Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca ''görev suçu'' kabul edildiğine işaret ederek, Cihaner'in ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı davada, Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle, dava dosyasını tekrar Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Cihaner, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, ''Görevi kötüye kullanmak ve imar kirliliğine neden olmak'' suçlamasıyla yargılanmaya devam edilecek.

Yargıtay 11. Ceza Dairesindeki duruşmaya sanıklar Cihaner, Ali Tapan, Şenol Bozkurt, Orhan Esirger, Nedim Ersan, Erkin Erkut, Recep Gençoğlu, Şinasi Demir, Sabri Barkın İnce, Yaşar Baş, Kıvılcım Üstel ve davaya müdahil olmak talebinde bulunan Ahmet Demir'in avukatı Adnan Şeker ile sanık avukatları katıldı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun Yargıtay 11. Ceza Dairesi ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasındaki olumlu görev uyuşmazlığının çözümüne ilişkin kararı Daire Başkanı Ertan Ülker tarafından okundu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun Cihaner'in üzerine yüklenen suçun, kişisel suç kapsamında değil ''Görev suçu kapsamında'' kabul ettiğine işaret eden Ülker, hakim ve savcıların görev suçlarına ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarının 2802 Sayısı Hakimler ve Savcılar Yasası uyarınca yapılması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.

Cihaner'in ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' iddiasıyla yargılandığı davada Adalet Bakanlığından soruşturma izni alınmadığını, bu usul eksikliğinin de Yargıtay Ceza Genel Kurulunun kararında vurgulandığını belirten Ülker, Cihaner ve diğer sanıklar hakkında açılan dava dosyasının ayrılarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.

Dava dosyası Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek. Başsavcılık, Cihaner'in yargılanması için Adalet Bakanlığından soruşturma izni talep edecek. Bakanlığın soruşturma izni vermesi durumunda Erzincan'a en yakın ağır ceza mahkemesi başkanlığı olan Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı son soruşturma yapılması kararı verirse hazırlanan iddianame Yargıtay'a gönderilecek.

Cihaner hakkında, ''Görevi kötüye kullanmak, imar kirliğine neden olmak ve evrakta sahtecilik'' iddialarıyla açılan davanın görülmesi ise Yargıtay 11. Ceza Dairesinde devam edilecek.

Cihaner kararı değerlendirdi

Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Yargıtay 11. Ceza Dairesinin kendisi hakkında verdiği karara ilişkin, ''Bugünkü sonuca ulaşmak için hukuk bilmeye gerek yoktu, Türkçe bilmek yeterliydi'' dedi.

Cihaner ve diğer sanıkların Yargıtay 11. Ceza Dairesindeki yargılanmalarına devam edildi.

Duruşmada suçtan zarar gördüğünü iddia eden Ahmet Demir'in avukatı Adnan Şeker, davaya katılma ve reddi hakim taleplerinde bulundu. Cihaner ve diğer sanıklar katılma talebinin yerinde olmadığını ve bu talebin reddini istedi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Ahmet Demir'in sanıklara yüklenen suçtan doğrudan doğruya zarar görmediğini belirterek, Demir'in müşteki olarak davaya katılma talebinin oybirliği ile reddedildiğini bildirdi.

Duruşmada, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının sanıkları Dursun Çiçek ile Serdar Öztürk'ün avukatları da İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının, Cihaner'in ve diğer sanıkların yargılandığı dava ile birleştirilmesini talep etti. Bu talep üzerine Cumhuriyet savcısı davaların birleştirilmemesini, ayrı ayrı sonuçlandırılmasını istedi.

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından Daire Başkanı Ülker, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası ile mevcut yürütülen davanın birleştirilmesi yönündeki taleplerin reddine, bu aşamada davaların birleştirilmesine yer olmadığı yönünde oybirliği ile karar alındığını açıkladı.

Cihaner'in ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' iddiasıyla yargılandığı davada Adalet Bakanlığından soruşturma izni alınmadığını, bu usul eksikliğinin de Yargıtay Ceza Genel Kurulunun kararında vurgulandığını belirten Ülker, Cihaner ve diğer sanıklar hakkında açılan dava dosyasının ayrılarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.

Daire ayrıca daha önceki duruşmalarda istenilen belgeleri zamanında göndermeyen sorumlular hakkındaki soruşturmalara ilişkin evrakların da ilgili mahkeme ve Cumhuriyet savcılıklarına gönderilmesine karar verdi.

-''BU KARAR YARGININ YENİDEN DİZAYNININ GEREKLİLİĞİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR''-

İlhan Cihaner duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerinin ilk günden itibaren öne sürdüğü usul eksikliğinin bugün dairece kabul edildiğini belirterek, ''Bugünkü sonuca ulaşmak için hukuk bilmeye gerek yoktu, Türkçe bilmek yeterliydi. Bu olay Türkiye'de yargının, Yargıtay'ın ve Danıştay'ın yeniden dizaynının gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur'' dedi.

Kendisi ve diğer sanıkları mağdur edenlerden bakanlığın ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) hesap sormasını isteyen Cihaner, yargılanma hakkının bile ellerinden alındığını öne sürdü.

Cihaner, Yargıtay ve Danıştay'a üye seçimlerini de eleştirerek, ''HSYK'nın yargıya seçtiği üyelerle yargının taşeronlaştırılması devam ediyor. Bakanlık bürokratlarının yüksek yargıya taşınması devam ediyor. Seçilen üyeler içerisinde sadece 4 kadın var. Seçimin nasıl yapıldığını iyi anlamamız gerekiyor'' diye konuştu.

A.A