ADANA'da, yüzme bilmemesine rağmen baraj gölüne giren 16 yaşındaki lise öğrencisi Halil Musa Koruyucu, 'kurtarın' çığlıklarını şaka zanneden vatandaşların müdahale etmemesi sonucu boğuldu. Koruyucu'nun cenazesi yaklaşık 1 saat sonra dalgıçlar tarafından sudan çıkartılırken, göl kıyısına pikniğe giden vatandaşlar, film izler gibi cesedin çıkarılmasını izledi.

Olay, dün saat 17.00 sıralarında Seyhan Baraj Gölü'ndeki yarımadada meydana geldi. Fatih Ticaret Meslek Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Halil Musa Koruyucu, Orhangazi Mahallesi'ndeki komşularının oğlu yaşıtı Cihat Sarıoğlu ile baraj gölüne gitti. İki arkadaş, üzerlerindeki eşofmanları çıkartıp, yüzmek için göle girdi. Göl kıyısında şakalaşan Cihat Sarıoğlu, üşüyünce sudan çıktı. Yüzme bilmemesine rağmen suda kalan Koruyucu ise, kıyıdan yaklaşık 20 metre uzaklaşınca derin suda çırpınmaya başladı. 'Kurtarın' beni diye bağıran Koruyucu'nun şaka yaptığını sanan vatandaşlar, gence müdahale etmedi. Koruyucu, bir süre sonra suda kayboldu. Bunun üzerine yüzme bilen bir kişi, suya atladı, ancak gence ulaşılamayınca polise ve sağlık ekiplerine haber verildi. Olay yerine gelen asayiş ekipleri, Emniyet Müdürlüğü Sualtı Büro Amirliği ile bağlantı kurup, dalgıç polis istedi. Olayın şokuyla konuşamayan ve gözyaşlarına boğulan Cihat Sarıoğlu, polis ekiplerinin verdiği battaniyeye sarılıp, ısınmaya çalıştı. Sarıoğlu polis merkezine götürülürken, gölde kaybolan Koruyucu'nun ailesi telefonla aranıp, haber verildi.

Göle gelen üç dalgıç polis, suya dalıp, uzun süre kaybolan genci aradı. Piknik yapmak için adaya gelen vatandaşlar da, kurtarma çalışmalarını izledi. Aralarında küçük yaşta çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 kişi, polisin çektiği şeridin gerisinde film izler gibi çalışmalara baktı. Kucağına çocuklarını da alan vatandaşlar, polisin uyarısına rağmen bölgeden uzaklaşmadı. Bir kayık yardımıyla kıyıdan yaklaşık 200 metre ilerisini arayan ekipler, yaklaşık 1 saat sonra kaybolan gencin cesedine ulaştı. Bu sırada cesede bakmak için kıyıya doğru yaklaşan vatandaşlar, polisin uyarısıyla uzaklaştırıldı.

Bir süre sonra olay yerine gelen Koruyucu'nun annesi Sevcan ile babası Osman Koruyucu, çocuklarının ölüm haberi üzerine gözyaşlarına boğuldu. Cesede bakmak için koşan anne Sevcan Koruyucu, polis ekipleri tarafından engellenerek, uzaklaştırıldı. "Oğlum bizi bırakıp nasıl gidersin. Biz sensiz ne yaparız" diye ağıt yakan anne Koruyucu, baygınlık geçirdi. Yere düşen çaresiz kadın, sağlık ekiplerince ambulansa bindirildi. İki gencin suya girerek yüzdüğünü belirten görgü tanıkları, "Yaklaşık 20 dakika gölde yüzdüler. Suda şakalaşıyorlardı. Biri bir süre sonra sudan çıktı, diğeri ise yüzerken bağırmaya başladı. Biz daha önce de şakalaştıkları için gencin şaka yaptığını zannettik. Sonra suda kayboldu" dedi.

Ölen gencin cenazesi, olay yerindeki incelemelerin ardından otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Bu olayla birlikte, Adana'da 2009 yılının ilk boğulma vakası gerçekleşmiş oldu.

DHA