Antalya'nın turizm cenneti Kaş'ta 3 ayrı noktada insanlara saldıran ve son olarak da bir kişinin kalçasını ısıran "Osman" adlı Caretta Caretta türü deniz kaplumbağasının, çiftleşme döneminde olduğu ve henüz çiftleşemediği için saldırganlaştığı belirtildi.

Kaş'ta geçtiğimiz günlerde meydana gelen olayda, insan eliyle beslenmeye alıştığı için göç etmediği belirtilen 45 yaşındaki caretta, üç ayrı noktada insanlara saldırmış, son olarak ta eşini caretta'dan kurtarmaya çalışan bir kişinin kalçasından ısırmıştı. Dalyan'da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER)'ne getirilen Caretta Caretta buradaki havuzlardan birine koyularak gözetim altına alındı.

Caretta'da önce yaralanmadan şüphelenen yetkililer, hayvanın vücudunda yaptıkları incelemede herhangi bir yaraya rastlayamazken, Carettaların bu mevsimde çiftleşme dönemi olduğu ancak 45 yaşındaki Erkek Caretta'nın henüz bir dişiyle çiftleşememesi yüzünden agrasifleştiği belirtiliyor. En az 1 ay gözetim altında tutulacak Caretta Caretta, bu süre zarfından insanları unutturularak yaban hayatına tekrar alıştırılacak ve hormon seviyesinin düşmesi beklenecek. Ardından da tekrar açık denize bırakılacak.

Konu hakkında açıklamada bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü ve Deniz Biyologu Meryem Tekin, erkek olan ve 45 yaşındaki Caretta'yı Osman ismini verdiklerini belirterek, "Bu Caretta Antalya'da birkaç kişiyi saldırdı ve ısırdı. Bizi çağırdılar, gidip baktığımızda hayvanın sağlıklı olduğunu gördük. İlk önce yaralı olduğunu düşündük ama yakaladığımızda vücudunda yaraya rastlayamadık. Çok agraisfti, ben daha önce çok sayıda hayvan gördüm ama bu kadar agrasifini ilk kez rastladım. Caretta'nın erkek olduğunu öğrendik, şu anda Carettaların çiftleşme mevsimi ve erkek Carettaların hormon seviyeleri çok yüksek" dedi.

Carettaların normalde insanlardan kaçtığını ancak insanlar tarafından beslenen Carettaların bir süre sonra insanlardan korkmamaya başladığını belirten Meryem Tekin, "Onu bulduğumuz yerde birçok insan vardı ve bu hayvanı da besliyorlarmış. Normalde Carettalar insanlardan kaçar, ancak beslenince kaçmamaya ve insandan korkmamaya başlıyorlar. Hormon seviyesi çok yüksek olduğu ve insanlardan da korkmadığı için insanları saldırmaya başlıyorlar. Yakaladıktan sonra merkeze getirip komple inceledik. Şu anda hala Hormonlar çok yüksek seviyede. En az 1 ay burada kalacak. Bu gibi durumlara karşı Carettalar için yapılmış bir inceleme ve çalışma yok. Yunuslar ve diğer hayvanlar için yapıldı ancak bunlar için yapılmadı. Bizim burada daha önce buna benzer bir Caretta vardı ve onda yaptığımız çalışmanın aynısını bu Caretta'da da yapacağız. Şu anda sadece besliyoruz. İnsanlarla yakın ilişkiye girmesini önlüyoruz. Havuzun içinde dışarıdaki insanları görmüyor. Tekrar doğal hayatına dönmesini ve insanları unutmasını istiyoruz. En az 1 ay burada bu şekilde takibini sürdüreceğiz. 1 ay sonra hem insanlardan uzaklaşır hem de hormon seviyesi normal seviyeye düşer. Sahil güvenlikle de görüşüyoruz. Bu hayvanı açıkta bırakırsak, sanıyoruz bu bölgeden iyice uzaklaşır ve bir daha insanlara yaklaşmaz. Şu anda sadece besliyoruz. Acağız. ma beslerken çok dikkat ediyoruz in sanlarla yakın ilişkiye girmeycek hissetmeyecek. Ahvuzun içinde bizi görmüyor. Biz ona insanları yemek vermesini engelliyoruz. Onun bildiği davranışı değiştirmek istiyoruz. O doğal yaşamına dönünce tek yapabileceğimizi şey mu şuand8a. Kaplumbağnanı davranışı ile ilglii bir araştırma yok, yunuslarla başka hayvanları yaptılar ama carettada yok. Onun için bunu deniyoruz. Başka bir havyanda daha vradı ondada aynı işlemi yaptık insanları unuttu ve inanlardan uzaklaştı. Bunu da aynı tedaviyi uyguluyoruz. Bu ay içinde göreceğiz. Hem çiftleşme zamanı bitecek. Yine hormonu normale dönüncede agrasifliği gidecek diye tahmin ediyoruz. Şu anda sahil güvenlikle görüşüyoruz. Bizim daha önce ki hayvanlarda uyguladığmızı bu hayvanıda uzakta bırakırsak açık denizde sanıyoruz bir daha insanlara yaklaşmaz" diye konuştu.