Yargıtay, ölen eşinin maaşını alan kadına babasından kalan emekli aylığını da alma yolunu açarken, bu koşulları taşıyan 500 bin dul kadının olduğu ortaya çıktı.

Sabah'ın haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu kadar kişiye çifte maaş verilmesi yönündeki karara itiraz etti.

Kurum, mahkemeye verdiği savunmada, "Kız çocukları hem eşten hem babadan hak kazanabilir. Bunlar içinde yüksek olan aylığı seçebilir" dedi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun dul kadınların çift aylık alabileceğine yönelik kararı, bu durumdaki binlerce kişiyi harekete geçirdi.

Yargıtay Genel Kurulu, yerel mahkemenin ölen eşinden maaş alan kadının ölen babasının aylığını alamayacağına yönelik kararını bozmuştu.

Kararda, 2005'teki yasal düzenlemeye atıf yapılırken 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu, bu konuda sil baştan düzenleme getiriyor.

Bu kapsamdaki kadınlar SGK'ya müracaat ederek ikinci maaş talep etti. Kuruma giden vatandaşlar, "Çift maaş bağlanması söz konusu değil. Bu münferit bir karar. Henüz mahkeme kararına ilişkin gerekçeler gelmedi" yanıtı ile karşılaşıyor.

Mahkeme "alabilir" dedi

Kurum, iki hafta önce mahkemeye konuya ilişkin savunmasını verdi.

SGK uzmanları, "Bu kadar kişiye çift maaş bağlanması imkânsız. Kurum savunmasını mahkemeye iletti. Ödeme yapılması için kararın kesinleşmesi gerekiyor. Şu anda kesinleşmiş bir karar yok. Biz aylığın kesilme maddesine bakıyoruz. Yargıtay 2008'de yapılan SGK reformunu dikkate almadığı için ortaya bir kafa karışıklığı çıktı. Yargıtay Genel Kurulu, yerel mahkemenin ölen eşinden maaş alan kadının ölen babasının aylığını alamayacağına yönelik kararını bozmuştu. 2003 yılında ölen kocasından emekli maaşı alan bir kişi, 1996 yılında vefat eden babasından aylık bağlanması için yaptığı başvurunun SGK tarafından reddedilmesi üzerine Ankara 13. İş Mahkemesi dava açtı. Yerel Mahkeme, davayı reddedince dosya Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin önüne geldi. Daire davacının eşinden ölüm aylığı almakta olsa bile babasından da ölüm aylığı talep etme hakkına sahip olduğuna hükmetti. Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Dosyayı inceleyen kurul, eşlerinden ölüm aylığı alan kadınların babalarından da ölüm aylığı alabileceğine hükmetti.