Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen "Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kanun" kapsamına çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının da dahil edildiğini dile getirdi.
Kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” yürürlüğe girmişti. Kanunda çiftçilerin sadece “Afet Kredileri” için gecikmeden doğan faiz affının söz konusu edildiğini belirten Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, çalışmalarla ilgili bir açıklama yaparak çiftçilere müjdeli bir haber verdi. Gökdemir afet kredileri dışından tarımsal kredi borçlarının da kanun kapsamına sokulduğunu kaydederek; “Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin girişimi sonucu Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu'nun 25 Şubat 2011 tarihinde aldığı karar ile Torba Yasa'da yer almayan Ziraat Bankasına olan tarımsal kredi borçları da, yeniden yapılandırma modeli içerisine koyduruldu. Bu bağlamda 31.12.2010 tarihi itibariyle Ziraat Bankası"na tarımsal kredi borcundan dolayı icra takibinde olan ya da takipte olması gereken ve de karar çıkmadan önce borcunu taksitlendiren ve kredisi yenilenen tüm çiftçilerimiz, alınan bu son karar gereğince borcunu 48 aya kadar yeniden yapılandırabilecek. İcra işlemlerinin başladığı tarihteki anapara ile icra takibi hesabına alındığı tarihten yapılandırma işleminin başladığı tarihe kadar tarımsal kredi cari faiz oranları ile tefe/tüfe aylık değişim oranlarından düşük olanı dikkate alınarak basit usulde yapılacak faiz hesabı toplanarak yeni borç tutarı tespit edilecektir. Bu borcun tamamı peşin ödeneceği gibi, 48 ayda yıllık ödemeler halinde de eşit taksitlerle ödenebilecek.”dedi.
Yeniden yapılandırma için son müracaat tarihinin 30 Haziran 2011 olduğunu söyleyen Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, çiftçilerin bu fırsatı mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini, geç kalmamaları gerektiğini bir kez daha hatırlattı.