Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Sivas Ticaret Borsası'nın paydaşlığında Sivas Toptancılar Hali'nde kurulan Türkiye'nin ilk ve tek Ot Borsası, alıcı ile satıcıyı sanal ortamda buluşturuyor.Kurulduğu günden bu yana çiftçinin yoğun ilgi gösterdiği borsada, sap, yonca, korunga, mısır silajı, ot silajı, saman, organik yonca, organik korunga ve organik mısır silajı satışı gerçekleştiriliyor.

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, yaptığı açıklamada, Sivas'ta aktif nüfusun yüzde 66'sının tarım sektöründe bulunduğunu ve bu nüfusun yüzde 90'ının kırsal kesimde yaşadığını belirtti.

Sivas'ta çok geniş alanlarda yem bitkisi ekimi yapıldığını, 2011 yılında 1 milyon 274 bin 85 bin ton yem bitkisi üretildiğini, en büyük payın ise yoncaya ait olduğunu dile getiren Aslan, ''Bu rakamlardan ilimizde yem bitkisi üretiminin hiç de küçümsenmeyecek bir düzeyde olduğu görülmekte.

Hatta ilimiz hayvan varlığı dikkate alındığında ve doğal çayırlardan elde edilen yem miktarı hesaba katıldığında, ihtiyaç fazlası yem bitkisi söz konusudur. Bu ihtiyaç fazlasını değerlendirmek için Ot Borsası kuruldu. Borsa, ihtiyaç fazlasının il dışına pazarlanmasını kolaylaştırıcı rol oynamaktadır'' dedi.

Ot borsasının ot alıcısı ile satıcısını sanal ortamda bir araya getirdiğini anlatan Aslan, üretici ve alıcının bu durumdan karlı çıktığını söyledi.

Aslan, borsaya ilginin her geçen yıl katlanarak arttığını, kurulduğu 2007 yılında 550 ton ot satışı gerçekleştirilen borsada, 2011 yılında 3 bin 450 bin ton ot alım-satımı gerçekleştirildiğini vurguladı.

Söz konusu rakamlar dışında sanal ortamda alıcı ile satıcının anlaşarak alım-satım yapabildiğini dile getiren Aslan, kayıt altına alınmayan bu satışlar düşünüldüğünde rakamların çok daha yukarılara çıkacağını bildirdi.

Sivas'taki tarla arazilerinin hububat üretimi yerine mümkün olduğunca birim alandan daha fazla gelir getiren yonca ve korunga gibi kaliteli yem bitkilerinin üretimi için tahsis edilmesi gerektiğine dikkati çeken Aslan, ''Böylece hem kırsal kesimde yaşayan nüfus daha fazla gelir elde edecek, hem de kaliteli yemlerin kullanılmasıyla yüksek kalitede hayvansal ürün elde edilebilecek'' diye konuştu.

Aslan, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan borsanın benzerinin ABD'nin tüm eyaletlerinde olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Yem bitkilerinin kalitesinin ve fiyatın belirlenmesini sağlayan borsa, kaliteli yem üretimini teşvik etmekte. Kaliteli yem de hayvanlardan daha fazla miktar ve kalitede hayvansal ürün elde edilmesini sağlamakta. Bu da ülkede hayvancılığın gelişimine ve ekonomiye çok büyük değer katacaktır.''