Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu yıl kuraklık, don, dolu gibi afetler yaşayan çiftçilerin, 30 Mayıs'a kadar kayıt işlemlerini tamamlaması mümkün görünmediği için, 12 Mayıs 2014 tarihinde ek süre talebinde bulunulduğunu dile getirdi. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu talep doğrultusunda ÇKS başvuru süresinin 30 Haziran 2014'e kadar uzatılmasına ilişkin kararının, 27 Mayıs 2014 tarih ve 29012 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte yer aldığını ifade eden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Sürenin talepler yönünde uzatılması herkeste memnuniyet yaratmış, başvurularda yaşanabilecek izdiham önlenmiştir. Bu üretim sezonunda doğal afetlerden az veya çok zarar gören üreticilerimiz için bu süre, kayıtlarını kolayca yaptırabilmeleri açısından fevkalade önemli olmuştur. Bu nedenle şu ana kadar ÇKS kayıt/güncelleme işlemlerini yaptırmayan üreticilerimizin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından uygulanan desteklemelerden faydalanamayacaklarını bilmelerini isterim” diye konuştu.

“ÇKS BAŞVURULARI 30 HAZİRAN’A KADAR YAPILMALI”
Çiftçilerin, ÇKS başvurusuyla desteklere de başvurduğunu düşünerek mağduriyet yaşamasını istemediklerini altını çizen Köksal, çiftçilerin ÇKS'ye başvurduktan sonra desteklemeler için de ayrıca başvuru yapması gerektiğini belirtti. Mazot, gübre ve toprak analiz desteğinden faydalanmak için ÇKS başvurusunun yapılmış olmasının şart olduğunu vurgulayan Köksal, "Çiftçilerimiz 30 Haziran 2014 tarihine kadar ÇKS başvurusunu kesinlikle yapmalılar. Aksi takdirde desteklemelerden faydalanamazlar. Bu süre zarfında hem ÇKS, hem de Mazot, Gübre ve Toprak Analiz Desteği başvurusunu aynı anda yapabilirler. ÇKS başvurusu yapan çiftçilerimiz için ise Mazot, Gübre ve Toprak Analiz Desteği başvurusu için son tarih 31 Aralık 2014'tür." dedi.

“DESTEK İÇİN TOPRAK ANALİZİ YAPTIRMAK ZORUNLU”
Bu yıl çiftçilere 3 ürün grubu için alan bazlı destekleme yapılacağını hatırlatan Köksal, “Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve grubu için dekar başına 4,6 TL mazot desteği, 6 TL gübre desteği, 2,5 TL toprak analizi desteği verilecek. Ancak 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre desteğinden yararlanabilmesi için toprak analizi yaptırmak zorunlu olacak. Toprak analizinin kontrollü gübre kullanımına sağladığı katkı yönünden analizin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Eylül'e kadar yapılması gerekiyor. Diğer ürün gruplarından aspir gibi yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için 7,5 TL mazot desteği, 7,5 TL gübre desteği, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için de 3,1 TL mazot desteği, 4,3 TL gübre desteği verilecektir. Üreticilerimizin bu konuda mağduriyet yaşamamaları açısından kayıt veya güncelleme işlemlerini en kısa sürede yaptırmalarını diler, tüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir üretim sezonu geçirmelerini temenni ederim" ifadelerini kullandı.