Geleneksel deve güreşinin yapıldığı merkezlerden Aydın'ın İncirliova ilçesindeki deve çiftliğinde çift hörgüçlü güreşçi deve yetiştirmek için çalışma başlatıldı.
İncirliova Deveciler Derneği Başkanı ve çiftliğin sahibi Aytekin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deve güreşleriyle ilgilendiğini ifade etti.
Aydın'da güreşen develerin tek hörgüçlü olduğunu, ilk kez çift hörgüçlü ''baba buhur'' cinsi deve yetiştirmek için çiftliğinde çalışma başlattıklarını dile getiren Kaya, bunun için Arap ülkelerinden Antalya'ya getirilmiş 10'u dişi 11 adet çift hörgüçlü deveyi satın aldığını anlattı.
''Baba buhur'' cinsi çift hörgüçlü develerle ''yoz deve'' olarak adlandırılan çiftliğindeki tek hörgüçlü develerin çiftleştirildiğini söyleyen Aytekin Kaya, ''Doğacak yavrular 'arı tülü' çift hörgüçlü gerçek güreş devesi olacak. Gelecek yıllarda bu develer güreş meydanlarında yer alacak'' dedi.

'Duygusal hayvanlar''

İncirliova'daki develerin bakımı üstlenen veteriner hekim İlyas Güler de develerin genel özelliklerine ilişkin bilgi verdi.
Develerin ''duygusal yapıya'' sahip hayvanlar olduğuna dikkat çeken Güler, deve güreşlerinin kasım ile nisan ayları arasındaki develerin çiftleşme dönemlerinde yapıldığını anlattı.
Güler, ''Arenaya çıkan deve, karşısında gördüğü deveyi yenerek çiftleşme önceliği ister. Develer gururludur. Kendine yapılan kötü muameleyi de iyi muameleyi de aradan ne kadar zaman geçerse geçsin unutmaz'' diye konuştu.
Güler, bir güreş devesinin 30-50 bin lira arasında alıcı bulduğunu da kaydetti.  (AA)

09.20120129103100.jpg