Finansal krizle savaşmak için kullandıkları silahları erken bırakmaları halinde gelişmiş ülkelerin resesyona gireceği uyarısı yapan IMF Başkanı, işsizlik oranlarında düşüşün toparlanmada en önemli gösterge olduğunu söyledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel düzelmenin beklenenden güçlü olduğunu ancak çift dip riskinin sürdüğünü söyledi. Gelişmiş ülkelerin krizde savaşmak için kullandıkları silahları erken terk etmeleri halinde resesyona girebileceği uyarısı yapan IMF Başkanı, Avrupa"da toparlanmanın hâlâ kırılgan olduğunu vurguladı. Strauss-Kahn, kriz önlemlerinin terk edilmesi için iki temel gösterge bulunduğunu, bunların işsizlik oranında düşüş ve talepteki canlanma olduğunu söyledi.

İhtiyatlı olmalıyız

Strauss-Kahn, Tokyo"da gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin ve diğer gelişmekte olan Asya ekonomilerinin, beklenenden daha hızlı ve güçlü küresel toparlanmaya öncülük ettiğini ifade etti. Gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın yavaş olduğunu söyleyen Strauss-Kahn, gelişmekte olan piyasalara akan sermayenin varlık balonlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Strauss-Kahn, “Bu toparlanma fazla kırılgan olabilir, bu yüzden ihtiyatlı olmalıyız” dedi.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, hükümetlerin yaptıkları büyük harcamaların dünyayı başka bir Büyük Buhran"dan korumasına rağmen, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu en önemli riskin, bu teşvik paketlerinin azaltılmasının ve borç yükünün çözümünün nasıl ve ne zaman yapılacağına karar vermek olacağını belirtti. Birçok ülkede büyümenin halen hükümetlerin ekonomiyi teşvik paketleriyle desteklendiğine dikkati çeken Strauss-Kahn, kamu tedbirleri ihtiyacını dengelemede yeteri kadar güçlü özel talebe sahip olunmadığı sürece, bu teşvik önlemlerinin çekilmemesi gerektiği önerisinde bulundu.

2010 büyüme tahmini yükseltilecek

Hükümetlerİn yüksek seviyelerdeki borçlarının üstesinden gelmesinin öncelikli konusu olacağına işaret eden Strauss-Kahn, IMF"nin, bu yıl için küresel büyüme tahminini artıracağını düşündüğünü sözlerine ekledi. IMF geçen yıl Ekim ayında 2010 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 3.1 olarak açıklamıştı.

Rachel Van Elkan son aşamada çağrılacak

UluslararasI Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmeler, ağırlıklı olarak IMF"nin Ankara"daki Daimi Temsilciliği aracılığıyla yürütülüyor. Toplantılar, ekonomi yönetiminden üst düzey bürokratlarla, IMF"nin Ankara Ofisi"ne geçtiğimiz günlerde gelen bazı uzmanların da katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Bu arada, IMF"nin Ankara Ofisi"nin yanı sıra IMF"nin Washington Genel Merkezi"ndeki Türkiye temsilciliği uzmanları da, yürütülen teknik çalışmalara katılıyor. Ancak, müzakerelerin “dar bir kadro” ile yürütüldüğü vurgulanıyor. IMF ile yapılacak 2 yıllık ya da 18 aylık bir stand-by anlaşması, “önden yüklemeli” olacağı için, alınacak kredinin önemli bir kısmı kısa sürede kullandırılabilecek.

Türkiye"nin, orta vadeli hedefleri ve mali disiplini bozmadan, ancak yatırımları da kısmadan yürütülecek bir program üzerinde durduğu, Fon"un da bunu kabul ettiği vurgulanıyor. Türkiye"nin IMF"den sağlayacağı ilave kaynak, Türkiye"nin büyüme hızını da olumlu yönde etkileyecek, risk primini de bir miktar daha aşağıya çekecek.

Görüşmelerin nihai bir aşamaya geldiği, IMF"den gelecek daha üst düzey bir heyet ile görüşmelerin Ankara"da devam ettirileceği, ancak IMF Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elkan"ın çağrılacağı aşamanın, müzakerelerin son aşaması olacağı kaydediliyor. Bunun ardından, Türkiye tarafından hazırlanacak olan niyet mektubu, icra direktörlerine onay için gönderilebilecek. / vatan