Şüphelilerin çiftçiler üzerinden 3 milyon 690 bin 406 TL usulsüz kredi ve senet geliri sağladığı tespit edildi.
Edinilen bilgiye göre; Aydın Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ile Nazilli KOM Grup Amirliği koordinesinde ve Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığının denetimde yapılan çalışmalarda; çiftçilikle uğraşan vatandaşlara bankalardan kredi kullandırmak suretiyle traktör sattıkları, banka kredisi onaylanmadan traktörleri vererek kredi onaylanıncaya kadar teminat senedi imzalattırdıkları, banka kredisi onaylanınca parayı bankadan aldıkları ve imzalatmış oldukları teminat senetlerini geri iade etmeyerek belli bir süre sonra icra yolu veya değişik yöntemlerle tahsil etmeye çalıştıkları, borçlarını hiç ödeyemeyen çiftçilerin üzerinde baskı kurarak traktörlerine el koydukları veya tarla ve arazilerin tapularını kendi adamlarının üzerlerine devir ettirdikleri iddia edilen bir suç şebekesi takibe alındı.
Çiftçilerin tüm mallarının üzerine haciz koydurarak ve bu suretle köylüleri borçlarını ödeyemez ve iş yapamaz hale getirdikleri tespit edilen şüphelilerin bankaya ibraz ettikleri proforma fatura ve faturalarla Trafik Büro Amirliklerine ibraz edilen aynı plakalı traktöre ait faturaların meblağlarının birbirinden çok farklı olduğu ortaya çıktı.
“Ekonomik Çıkar Sağlamak Amacıyla Örgüt Kurmak (TCK 220), Örgüt Yönetmek, Örgüte Üye olmak, Örgüte Bilerek veya İsteyerek Yardım Etmek, Nitelikli Dolandırıcılık, Resmi Belgede Sahtecilik, Güveni Kötüye Kullanmak, Tefecilik Yapmak” suçlarına karıştıkları tespit edilen şüphelilere yönelik 25 Mayıs 2010 tarihinde Nazilli ilçesi merkez olmak üzere, Aydın merkez, Söke, Kuşadası ve Didim İlçeleri ile İzmir, Afyonkarahisar, Denizli, Konya ve Çanakkale illerinde yapılan eş zamanlı operasyon sonucunda İ.Y., M.Y., O.Y., A.K., M.A., E.Ö., C.E., A.B., M.A.K., B.Y., E.T., A.C. ve D.A. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Olayla ilgili olarak aranan şüpheli G.Y"nin aynı suçtan cezaevinde bulunduğu ortaya çıktı.
Şüpheli şahısların ikametlerinde ve işyerlerinde yapılan aramalarda; müştekiler adına sahte belgeler düzenleyerek kredi kullandıkları tespit edilen 24 adet traktör, bir adet ruhsatlı tabanca, bir adet kurusıkı tabanca, 4 adet bilgisayar, traktör alım satımım gösterir çok sayıda evrak, ajanda ve ruhsat fotokopileri ele geçirildi.
Aydın, İzmir Muğla il merkezleri ile ilçelerinde 37 ayrı olayda 64 mağdurun ifadesinin alındığı operasyonda, çiftçilerden usulsüz çekilen kredi miktarı ile senetlerin miktarının yaklaşık 3 milyon 690 bin 406 TL olduğu tespit edildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. iha