İstanbul Başsavcılığı, Albay Çiçek tarafından yazıldığı ileri sürülen "İrticayla Mücadele Planı"yla ilgili dosyada yetkisizlik kararı vererek Ankara"ya iade etti. Planı hazırlayanları araştıracak olan Ankara Başsavcılığı, belgeyi bulan polisleri de dinleyecek.

Ergenekon soruşturması kapsamında avukat Serdar Öztürk"ün ofisinde yapılan arama ele geçirildiği iddia edilen ve altında Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek"in imzasının bulunduğu ileri sürülen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesi uzun süre kamuoyunda tartışıldı.

İddialar üzerine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Taraf Gazetesindeki habere konu olan “İrticayla Mücedele Eylem Planı” adlı belgenin, Genelkurmay Başkanlığı karargahında düzenlenmediğinin tespit edildiğini, böyle bir belgeyle ilgili olarak gerek elektronik ortamda, gerekse yazılı kayıtlarda herhangi bilgi, belge, emir veya emareye rastlanılmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına sonucuna varmıştı.

İstanbul "yetkisizlik" verdi

Askeri Savcılık, 17 Haziran"da, belgenin hangi amaçla kim veya kimler tarafından üretildiği, üretenlerin amaçları, özellikle TSK"nin hedef alınıp alınmadığı ve belgenin Taraf gazetesi muhabirine ulaştırılmasıyla aynı gazetede yayımlanması olayları hakkında adliye mahkemelerinin görevli ve yetkili oldukları anlaşıldığından, görevsizlik kararı vererek, dosyayı İstanbul Başsavcılığı"na göndermişti.

İstanbul Başsavcılığı"nın da, belgenin Ankara"da yapılan bir aramada ele geçirildiği gerekçesiyle yetkili yerin Ankara Başsavcılığı olduğunu belirtip, dosyayı gönderdiği bildirildi. Böylece 4 Haziran"da Ergenekon şüphelisi avukat Serdar Öztürk"ün ofisinde ele geçirildiği iddia edilen belge yaklaşık 2,5 ay sonra yeniden Ankara"ya dönmüş oldu.

Ankara Başsavcılığı"nın, belgeyle ilgili “gerçeğe aykırı belge düzenlemek” iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında aralarında sözkonusu büroda arama yapan emniyet görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi dinleyeceği öğrenildi. Ayrıca belgeyle ilgili yeni Adli Tıp incelemesi de yaptırılabileceği kaydedildi.

Neyi kapsıyor?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgeyle ilgili soruşturmasını “gerçeğe aykırı belge düzenlemek” iddiasıyla yürütecek.

3. Ergenekon iddianamesinde hakkında soruşturmanın devam ettiği isimler arasında belgenin altında imzası bulunduğu ileri sürülen Kurmay Albay Dursun Çiçek de yer almıştı. Çiçek hakkındaki Ergenekon soruşturması İstanbul Başsavcıvekilliği"nde devam edecek.

Karşılıklı suçduyuruları

Belgenin Taraf Gazetesi"nde yayımlanmasının ardından AKP Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderilmek üzere verilen dilekçede, “Mezkur belgede hukuk devletinin gereklerine uygun ve demokratik yollarla iktidara gelen ve hükümet etmekte olan Partimize yönelik olarak asılsız, haksız, mesnetsiz, gerçeklerle asla bağdaşmayan hayali suçlamalarda bulunularak, demokratik olmayan yöntemlerle ve hukuka aykırı bir şekilde iktidardan uzaklaştırılmasının planlandığı görülmektedir” denilmişti.

Son olarak belgede imzası bulunduğu iddia edilen Albay Çiçek de, geçtiğimiz ay Ankara Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulunarak, belgeyi hazırlayanların bulunmasını istemiş, ayrıca yayınlayanların da cezalandırılmasını talep etmişti.



Belgenin 2.5 aylık öyküsü



4 Haziran 2009

Ergenekon"un tutuklu sanığı emekli Albay Levent Göktaş"ın avukatı Serdar Öztürk"ün Ankara"daki bürosu terörle mücadele ekipleri tarafından arandı.

12 Haziran 2009

Altında Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek"in imzasının bulunduğu ileri sürülen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesi, Taraf Gazetesi"nde “AKP"yi ve Gülen"i Bitirme Planı” başlığıyla yayınlandı. Genelkurmay Askeri Başsavcılığı soruşturma başlattı.

14 Haziran 2009

Başbakan Erdoğan söz konusu belge ile ilgili konuşarak, “AKPi"ye karşı yapılan bu gayri hukuki sürece seyirci kalamayız. Gereken ne ise yapacağız” dedi.

16 Haziran 2009

AKP Ankara Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulunuldu.

25 Haziran 2009

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı"nın 12 Haziran"da başlatığı soruşturma sonuçlandırıldı. Kararda, belgenin Genelkurmay Karargahı"nda düzenlenmediğinin tespit edildiği sonucuna varıldı.

27 Haziran 2009

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ basın toplantısı düzenledi. Başbuğ, Askeri Başsavcılığı"nın kararı nedeniyle belgenin “bugün itibarıyla kağıt parçası” olduğunu söyledi.



Vatan