Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Biz, bu davanın (AK Parti hakkındaki kapatma davası) uzamasını istemedik, istemiyoruz. Çünkü bu belirsizlik Türkiye'ye hesabı mümkün olmayacak tarzda da zarar verir'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, A Milli Futbol Takımı'nın 13. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale yükselmesi dolayısıyla tüm oyuncuları ve emeği geçenleri tebrik etti.

Toplantıda, Meclis çalışmalarıyla ilgili çıkmasını istedikleri bazı yasa tasarıları bulunduğunu ifade eden Çiçek, bunların bir genel değerlendirmesini yaptıktan sonra, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın da AB sürecinde gelinen noktaya ilişkin bir değerlendirme yaptığını söyledi.

Lizbon Anlaşması'nın geçen hafta İrlanda tarafından reddedilmesiyle yeni bir durumun ortaya çıktığını belirten Çiçek, AB ile ilgili her gelişmenin doğrudan doğruya Türkiye'yi ilgilendirdiği için böyle bir bilgilendirme yapıldığını dile getirdi.

Bakan Çiçek, ''Bugün zaten sanıyorum Brüksel'de toplantılar yapılmaktadır. Yarın öbür gün bu işin hangi noktaya geldiği de belli olacaktır. Biz kendi yönümüzden bu gelişmelerin bir değerlendirmesini yaptık. Ayrıca bir Avrupa ülkesinde, bizi de yakından ilgilendiren anayasa değişikliği çalışmaları, tartışmaları var. O konu da gündeme gelmiştir'' dedi.


-KÜLTÜR BAŞKENTİ İSTANBUL-


Bakan Çiçek, 2010 yılı için İstanbul'un kültür başkenti ilan edildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

''Bununla ilgili özel bir yasayı çıkardık. Kaynakları temin etmeye çalıştık. Şimdi bütün mesele, İstanbul'daki bütün tarihi yapıların elden geçirilmesi ve böylece kültür varlıklarımızın korunması açısından bu sürecin iyi değerlendirilmesiyle ilgili en başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili birimleri çalışmaları yapmaktadır. Bugünkü toplantıda özellikle İstanbul Sur-i Sultani içinde, mülkiyeti kamu kurumlarına ve bir kısmı da şahıslara ait olan bir kısım tarihi yapılar var ya da ruhsatsız olarak yapılmış bir kısım yapılaşmalar var. Bunların bir an evvel ortadan kaldırılması öbür taraftan da bu tarihi yapıların daha fonksiyonel olarak nasıl kullanılabileceği ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı kapsamlı bilgi sunmuştur.

Ayrıca her sene inşaat mevsiminin başlamasıyla birlikte belediyelerin İller Bankası paylarından kesintisinin 4 ay süreyle askıyla alınmasıyla ilgili bir değerlendirme yapıyoruz. Bu sene de yine Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ayları itibarıyla belediyelerin İller Bankasına olan borçlarından herhangi bir kesinti yapılmayacaktır. Bunu her sene yapıyoruz. Bu sene de böylece belediyelerimize yaptıkları yatırımları bir an evvel bitirmeleri açısından destek sağlanmış olmaktadır. Ayrıca genel gidişatla ilgili değerlendirmeler yaptık.''


-SORULAR-


Bir gazetecinin, ilgili bazı bakanların sabah GAP ile ilgili toplantı yaptıklarını belirterek, proje ile ilgili orta vadeli planın Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Çiçek, şunları söyledi:

''O konunun Bakanlar Kurulu'na gelmesine gerek yok. Çünkü Bakanlar Kurulu daha evvel GAP ile ilgili toplantı yaptı. Genel direktiflerini zaten ilgili kurumlara vermiş oldu. İlgili kurum ve kuruluşlar ve bakanlıkların kendi arasında bir araya gelerek hükümetin bu kararının etkin ve verimli şekilde uygulanabilmesi açısından kendi aralarında yaptığı toplantıdır. GAP'ı önemsiyoruz. Cumhuriyetimizin en önemli projelerinden biridir. Eğer yanlış bilmiyorsam dünyadaki 4 önemli projeden birisidir. Çok değişik sebeplerden dolayı bunun bitirilmesi gecikmiştir. Bu da Türkiye'ye çok pahalıya mal oldu. Hem üretim kaybı oldu hem başkaca sosyal gelişmeler; asayiş ve güvenlik açısından da olumsuz tesirleri olmuştur.

Bu nedenle hükümet olarak GAP'ın bir an evvel tamamlanması ve insanlarımızın istifadesine sunulması bakımından gerekli kaynaklar temin edilmiştir. Şimdi bunların yakın bir takiple kısa sürede tamamlanmasını temin etmektir ama Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadı. Konuşulmasına da gerek yok, daha evvel bu konudaki kararı vermiştik.''


-KAPATMA DAVASI-


Çiçek, ''AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili esas hakkındaki savunma verildi. Davanın ne zaman sonuçlanacağına ilişkin görüşler var. Kapatma davası sona erene kadar Meclis'in çalışacağı bilgisi var. Bununla ilgili yol haritası var mı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Konuşulmadı ancak Anayasa Mahkemesinin yargılama usulü ve kapatma davalarındaki takip ettiği usul bilindiğinde zaten bundan sonraki yol haritası da kendiliğinden vardır. Yargılama usulünde vardır. Bugün parti olarak esas hakkındaki savunmamızı, iddianamede ismi geçenlerle ve eklerle birlikte Yüksek Mahkemeye partili arkadaşlarımız takdim ettiler.

Bundan sonra yargılama usulüne göre eğer başkaca bir eksiklik yoksa Sayın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı gelip sözlü olarak bu davayla ilgili görüşlerini ifade edecek, Mahkeme hangi günü veriyorsa tabii... Yine Mahkemenin belirlediği bir günde parti adına bir kişi orada sözlü cevaplarını mahkemeye arz edecektir. Mahkeme kendi yönünden kararını verecektir.''

Bakan Çiçek, bir başka soru üzerine, savunmayı kimin yapacağının belli olmadığını söyledi.

Çiçek, kendileri yönünden 29 Hazirana kadar esas hakkındaki savunmayı mahkemeye vermeleri gerektiğini anımsatarak, ''Biz bu davanın uzamasını istemedik, istemiyoruz. Çünkü bu belirsizlik Türkiye'ye hesabı mümkün olmayacak tarzda da zarar verir. Yani bu geçen sürenin maliyet olarak hesabını yapmak zordur. Çünkü ilk defadır ki tek başına iktidardaki bir partiyle ilgili kapatma davası açılıyor. Bunun beraberinde getirdiği pek çok sorunu biz bugün yaşıyoruz. Dışarıdan bu yeteri kadar algılanıyor, algılanmıyor bilemem. Onun için dikkat ederseniz geçmiş davalardan farklı olarak biz ek süre de istemedik. Hatta bize verilen süreyi de mümkün olduğu kadar ekonomik kullanmak suretiyle bu belirsizliğin ortadan kalkmasını istiyoruz. Ümit ediyorum en kısa sürede bu dava karara bağlanmış olur.''

Meclis çalışmalarıyla ilgili de Çiçek, geçen haftaki AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda Meclis'in Temmuz ayı içinde çalışması konusunda bir eğilim olduğunu dile getirdi. Bunun parti hakkındaki davayla doğrudan ilgili de olmayabileceğini belirten Çiçek, geçen senelerde ağustos ayında da çalıştıklarını anlattı.

Bakan Çiçek, ''Olağanüstü toplantılar yaparak da çalıştığımız günleri ben biliyorum. AB süreciyle ilgili, ceza hukukundaki düzenlemelerle ilgili ağustosta Meclis'i toplantıya çağırmıştık. Onun için gündemdeki konular önemli konular. Bunlar Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. En erken sürede çıkabilirse Meclis'in tatile çıkma imkanı olabilir. Yapacağımız daha çok iş var'' dedi.

Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının Yeni Bina'da yapılmasının özel bir nedeni olmadığını söyledi.

Bir başka soru üzerine Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye-Hırvatistan maçına gidip gitmeyeceğini bilmediğini ifade etti.