AK Parti’li Cemil Çiçek ile Haluk İpek, MHP’nin Meclis grubunda Faruk Bal ve Oktay Vural ile görüştü.
 
TUTUKLULARIN DURUMU
 
CHP, tutuklu vekiller hakkında AİHM kararları ve Anayasa’nın uluslararası anlaşmalarla ilgili 90. maddesini hatırlattı. MHP ise terör olaylarına bulaşanlara Meclis yolunu açacak düzenlemeye karşı olduğunu bildirdi
 
CHP’nin tutuklu milletvekillerini gerekçe göstererek yemin etmemesinin ardından dün Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Meclis Başkanlığı seçimleri için önce CHP, sonra MHP’yi ziyaret etti. Cemil Çiçek, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile birlikte ilk olarak CHP’ye gitti.
 
Ana muhalefet tarafı, Meclis Başkanı adayının AK Parti’nin kararı olduğunu belirterek bu konuda herhangi bir isim vermeyi doğru bulmadığını ifade etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Büyük bir ihtimalle Sayın Cemil Çiçek’in adaylığının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz, bu benim yorumum. Cemil Bey açıklama yapmadı” dedi.
 
TECRÜBESİ ÇOK FAZLA
 
CHP lideri, görüşmeden önce Çiçek’in adaylığına nasıl baktıklarının sorulması üzerine ise, “Uzlaşmacı bir kişiliği var. Siyasi tecrübesi çok fazla... Ama aday mı değil mi onu bilmiyoruz” diyerek olumlu baktığı mesajını verdi. Bu arada CHP’nin uluslararası hukuk uzmanı milletvekili Rıza Türmen ile Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da görüşmede hazır bulundu.
 
Tutuklu milletvekillerinin durumunu gündeme getiren Türmen; Anayasa’nın uluslararası anlaşmalarla ilgili 90. maddesini hatırlattı. Bu konuda AİHM kararlarının bulunduğunu söyleyen Türmen, söz konusu kararların uygulanması halinde tutuklu milletvekilleriyle ilgili yasal bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığı görüşünü dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Çiçek’in ise hükümet olarak herhangi bir öneriyi gündeme getirmediği kaydedildi. Ancak Çiçek’in ziyareti, CHP kanadında meselenin çözülebileceğine yönelik umutları artırdı. CHP’nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak üzerinde çalıştığı kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na verme konusunda ise yargı sürecinin tamamlanmasını bekleyeceği dile getirildi.
 
MHP MESAJINI VERDİ
 
Başbakan Yardımcısı Çiçek, CHP’nin ardından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ile bir araya geldi. MHP tarafı, Meclis Başkanlığı için parti olarak bir değerlendirme yapacaklarını ve kendi adaylarını çıkaracaklarını bildirdi. Görüşmede tutuklu milletvekilleri konusu da gündeme geldi. MHP’liler Çiçek’e, terör olaylarına bulaşanlara Meclis yolunu açacak bir düzenlemeye karşı oldukları mesajını verdi.