ABD yönetiminin İtalyan otomotiv üreticisi Fiat"a Chrysler"e yüzde 35 yerine, yüzde 20 oranıyla ortak olması için baskı yaptığı belirtildi.

Ayrıca, ABD"li otomotiv devinin yüzde 80 hissesini elinde bulunduran yatırım şirketi Cerberus Capital Management LP"nin bu hisseleri devlete devretmek zorunda kalacağı iddia edildi. ABD Hazinesi"nin Fiat"ın öncelikle yüzde 20 ile Chrysler"e ortak olmasının yanısıra Cerberus"un Chrysler"in finansal kolunu kontrol etmesini istediği kaydedildi. Wall Street Journal gazetesi, Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak verdiği haberde, yatırım şirketi Cerberus"un elinde Chrysler hisselerinin artık bir değeri olmadığına işaret ederek, şirketin bu hisselerden feragat etmek zorunda kalacağını yazdı.

Direksiyona etkili geçti

Gazete, Beyaz Saray"ın General Motors (GM) ve Chrysler"in yeniden yapılanma planlarını reddedip bu iki şirkete ültimatom verdiğini hatırlatarak, son hamlenin Beyaz Saray"ın otomotivin direksiyonuna etkili geçtiğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti. ABD yönetimi yetkililerine dayandırılarak verilen haberde, Cerberus"un zaten değersiz olan Chrysler hisselerinden vazgeçeceği, ancak ABD"li otomotiv üreticisinin finansal kolundaki kontrolünü sürdüreceği belirtildi. Buna göre Cerberus, Chrysler Finansal Holding"in kárından ilk 2 milyar doları Chrysler"in otomotiv birimine aktaracak.

ABD hükümeti, bu hafta başında, Chrysler"den ise İtalyan Fiat ile ortaklık görüşmelerini 30 gün içerisinde sonuçlandırması şartı koşmuştu. Beyaz Saray şimdi de Fiat"ta ortaklığın büyüklüğü konusunda baskı yapıyor. Fiat"ın Chrysler"e ilk başta yüzde 20 ortak olmasını istiyor. Chrysler ve Fiat 20 Ocak"ta bağlayıcı olmayan ön mutabakat anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma, Fiat"ın başlangıçta Chrysler"e yüzde 35 ortak olmasını öngörürken, İtalyan üreticiye daha sonraki süreçte hisse oranını yüzde 55"e kadar yükseltme olanağı da tanıyor.

HÜRRİYET